Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Szintet lép az illiberalizmus, a Fidesz választott parlamenti képviselőket tiltana az Országházból, ha nem viselkednek jól

2019. november 13. 13:25 - szerző: 168 Óra

A Fidesz megakadályozná, megválasztott parlamenti képviselők a választóikat képviseljék a parlamentben – derül ki abból a módosító javaslatból, amellyel a házszabályt akarják szigorítani. A dokumentumról Szabó Szabolcs független képviselő írt a Facebook oldalán, tanúsága szerint fél évi fizetésmegvonással is sújthatják azokat a parlamenti képviselőket, akik nem viselkednek jól, és 60 napra is kitiltanák őket az Országházból, illetve a képviselői Irodaházból.

Mint ismert, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” feliratú táblát tartott a pulpitus elé Orbán Viktor parlamenti ülésszakot megnyitó beszéde alatt. Ezt és a Hadjázynál lévő több másik táblát a miniszterelnök először megpróbálta kivenni Hadházy Ákos kezéből, a sikertelen próbálkozás után pedig fideszes képviselők vették el erővel a független parlamenti képviselőtől. Hadházy súlyosabb, a fideszesek enyhébb pénzbüntetést kaptak.

Fotó: Facebook/Tordai Bence

A módosító javaslat szerint az a képviselő, aki fizikai erőszakot alkalmaz, vagy a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza, büntetésként

  • 6 hónapnyi fizetésmegvonással büntethető, de ez meg is duplázható súlyosabb kihágásért;
  • 60 naptári napra kitiltható az Országgyűlés és a Képviselői Irodaház épületéből.

A javaslat annyit hagy meg, hogy a kitiltott parlamenti képviselő átadhatja szavazati jogát egy másik képviselőnek, így a szavazásokon megmaradhat a választói akarat képviselete. Amennyiben titkos szavazásra kerülne sor, ahol a szavazati jogot nem adhatja át a képviselő, akkor a házelnök, azaz Kövér László által kijelölt helyiségben adhatja le szavazatát a kitiltott képviselő. Az viszont részleteiben nem tisztázott, hogy a bizottsági munkákat hogyan érinti a kitiltás.

Az előterjesztésben az Országgyűlés ellenzéki jegyzőire is gondoltak:

A jegyzői megbízatás megszűnhet, amennyiben adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben.

Utóbbi passzus Szilágyi György (Jobbik) és Tordai Bence (Párbeszéd) képviselőre vonatkozhat. Emlékezetes, mindkét képviselő részt vett tavaly decemberben a rabszolgatörvény elfogadása elleni parlamenti tiltakozásban, illetve obstrukciós kísérletben.

A módosító javaslatot az alábbi Fidesz-KDNP-s képviselők jegyzik:

  • Kocsis Máté (Fidesz),
  • Böröcz László (Fidesz),
  • Bajkai István (Fidesz),
  •  Vejkey Imre (KDNP),
  • Halász János (Fidesz),
  • Harrach Péter (KDNP),
  • Hende Csaba (Fidesz),
  • Nacsa Lőrinc (KDNP)