200 milliót költött a Fidesz-frakció a parlamenti ciklus kezdete óta

2020. február 10., 15:00

Szerző:

Ügyvédekre, kommunikációra, rendezvényekre és internetes hangulatmérésre költött legtöbbet a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja – írja a hvg.hu az Országgyűlés Hivatalától kikért frakciószerződések alapján.

A 116 tagú Fidesz-frakció alig 200 millió forintot, vagyis 50 millióval kevesebbet költött a jelenlegi parlamenti ciklus kezdete óta, mint a 17 fős KDNP.

Szakértői és tanácsadói megbízások helyett a legnagyobb képviselőcsoport szerződései más miatt szembetűnőek. A frakcióban ugyanis kiugróan sok pénz megy olyasmire, amiről azt gondolnánk, hogy inkább a párt kiadása lenne.

A képviselőcsoportok az Országgyűlés Hivatala költségvetéséből, tehát közpénzből fedezik a működésükkel járó kiadásokat. A pénzből elvileg a parlamenti, politikai tevékenységüket kell fedezni, de a valóságban nem korlátozza semmi, hogy mire költik.

  • Havonta 889 ezer forintot fizet például a frakció a Neticle Kft.-nek internet, főként a közösségi média kutatására, 2018 májusa óta összesen 19,5 millió forint ment el erre. A webről összegyűjtött tartalmak – cikkek, blogok, kommentek, közösségi média – alapján elemzi, hogy milyen az adott vállalkozás (jelen esetben párt) online megítélése, majd erről rendszeres riportokat és kimutatásokat küld az ügyfélnek.
  • Az offline médiateret is figyeli, így 2018 májusa óta havonta 1,3 milliót forintot fizet a kormányközeli Nézőpont-csoporthoz tartozó Observer Budapest Kft. belföldi és külföldi médiafigyelési, médiaelemzési és médiahatás-vizsgálati szolgáltatásaiért is. Ez 2018 májusa óta összesen 28,6 millió forintba került.
  • Havi 609 ezer forintért a Fidesz egykori sajtósa, Habony Árpád volt felesége, a tíz éve Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny cége, a Kaminski & Buranits Kft. segít a közösségi médiában történő megjelenések, képi és hanganyagok előkészítésében és szerkesztésében.
  • 2018 októberében pedig 3 hónapra 40,89 millió forintért szerződött a képviselőcsoport az állami kommunikációs beszerzéseken is egyeduralkodó New Land Média Kft.-vel online tartalmak megjelenítési és hirdetési feladatainak ellátására.
  • Egyszeri 1,27 millió forintot 2018 júliusában fizettek ki kommunikációs tréningre Kocsis Máté frakcióvezető korábbi, VIII. kerületi kampányfőnöke, Beke Sándor vállalkozásának.
  • Nem teljesen tiszta, hogy miért a frakció költségkeretéből fedezik a fidesz.hu szervereinek teljes körű üzemeltetését. Az összesítés szerint ez havi 3 millió 48 ezer forintba kerül – vagyis 2018 májusától mostanáig 67 millió forintba került.
Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egy másik jól behatárolható csoportját az ügyvédi irodákkal kötött szerződések alkotják.

  • A képviselőcsoport hat irodát és egy magánszemélyt foglalkoztat párhuzamosan, négyüket jogi tanácsadói, kettőjüket pedig jogi képviselői feladatokra. Az ügyvédi megbízásokra összességében havonta majdnem négymillió forintot költ a képviselőcsoport.

A kiadások harmadik nagyobb körét a rendezvények, fogadások költségei teszik ki.

  • A majdnem 23 millió forintba kerülő tavaly áprilisi EP-választási programbemutató nem tartott tovább két-három óránál. A szervezést 11,3 millió forintért a Human Telex Kft. vitte, a 9 millió forintnyi vendéglátásért pedig a Csónakázótó Vendéglátóipari Kft. felelt. A helyszín, a budapesti Bálna Rendezvényközpontot 1,57 millió forintba került.
  • A Parlamenti Szalon rendezvénysorozat egy 2018 októberi, szintén a Bálnában tartott eseménye 9,8 millió forintba került, míg két tavaly decemberi fogadásnak csak a vendéglátás része 10,7, illetve 13,1 millió forintba. Ez utóbbi egy képviselői vacsora volt, és ugyanerre a dátumra találni egy helyszínbérlet-költséget is: a Várkert Bazárét, 2,7 millió forintért.
  • Karácsonyi sajtófogadást is tartottak a Marriot Hotelben 4,2 millió forintért.
  • A Csónakázótó Vendéglátóipari Kft.-nél másfél év alatt 5 rendezvényre összesen 50 millió forintot hagyott a frakció.
  • Az összesítésből az is kiderült, hogy a két tavalyi, Mészáros Lőrinc balatonalmádi szállodájában tartott frakcióülés helyszínét a Valton biztosította 4,1, illetve 5,9 millió forintért.
  • A KDNP szerződései között is szerepelt a Clavis Consulting Kft. A Fidesz-frakció négy hónapra 11,4 millió forintra, vagyis havi 2,8 millióra szerződött a céggel. Hogy pontosan mit csinált a kormánypárti médiában gyakorta szakértő Törcsi Péter cége, azt nem tudni, a listában csak „tanácsadás” szerepel.

A hvg.hu szerint az összes parlamenti képviselőcsoport közül a Fidesz kötötte a legkevesebb szerződést magánszeméllyel. Ez utóbbiakkal az a gond, hogy az Országgyűlés Hivatala a GDPR elveire hivatkozva csak anonimizálva adta ki a nevüket, így nem tudni, pontosan kinél landoltak az összegek.