Még a Fidesz-szavazók többsége sem támogatja, hogy az Orbán-kormány ráteszi a kezét a színházakra

2019. december 27., 08:06

Szerző:

Még a kormánypárti hívek 57 százaléka sem ért egyet azzal, hogy miniszter nevezze ki a színházak igazgatóit – derül ki Publicus Intézet méréséből, amelyet a Népszava megbízásából végzett.

Úgy tűnik, a színházi élet központosításának terve nagyobb kört elért, a megkérdezettek 61 százaléka hallott arról, hogy a kormány átalakítaná a finanszírozást, és beleszólna az igazgatók kinevezésébe. Igaz, a kormánypárti szavazóknak csak 51 százaléka szembesült a kabinet törekvésével. Ezzel szemben az ellenzéki pártok szavazói 70–93 százalékos arányban hallottak a színház-központosításról, és a bizonytalanok esetében is 61 százalék ez az arány.

A lap szerint ebben az ügyben előfordulhat, hogy a Fidesz-szavazók nem akarnak tudni az ügyről.

Amikor ugyanis az volt a kérdés, egyetért-e azzal, hogy a jövőben az illetékes miniszter nevezze ki a színházigazgatókat, a kormánypárt híveinek 57 százaléka azt mondta, hogy dehogy. Mindössze a Fidesz-szimpatizánsok 19 százaléka támogatta a kinevezések központosítását.

Az ellenzéki pártok támogatói 71–96 százalékos arányban nem akarnak kormányzati kinevezett látni a színházak élén, de  még a bizonytalanok 70 százaléka is ellenzi a kinevezést.

A válaszadók 59 százaléka úgy tartja, hogy helytelen a színházi finanszírozás központosítása. 

Az ellenzéki formációk szimpatizánsai és a bizonytalanok ebben az esetben is hasonló arányban utasították el a kormány elképzeléseit. A kormánypárti híveknek mindössze 38 százaléka nem tartotta helyesnek hogy a kabinet osztja a pénzt a teátrumoknak, 43 százalék viszont egyetértett a gazdálkodás ilyen átalakításával.

Felmérés szerint az emberek 46 százaléka azt gondolja, hogy a kulturális élet központosítása a kormányzat és a Fidesz érdekeit szolgálja. Ezzel az állítással a Fidesz-szimpatizánsok 22 százaléka is egyetért.

A Fidesz tisztújító kongresszusa Budapesten
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Igaz, a kormánypárti szavazók azért 54 százalékban végül arra jutottak, hogy a kulturális átalakítások a nézők és a színházak érdekeit szolgálják. Az ellenzéki pártok támogatóinak 61–84 százaléka úgy véli, hogy a hatalom önös érdekből centralizál, és ezt tartja a bizonytalanok majdnem fele is.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.