Látványosan esett a Fidesz támogatottsága a fővárosban, két hónap alatt 15 százalékot veszített

2019. november 21., 17:02

Szerző:

Nem hagyták érintetlenül a pártpreferenciákat az önkormányzati választások, a Fidesz és a Momentum táborának nagysága módosult leginkább az elmúlt két hónapban. A Fidesz támogatottsága látványosan csökkent Budapesten szeptember óta – derül ki a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A teljes választókorú népességen belül ebben az időszakban a Fidesz tábora 35-ről 32 százalékra csökkent, a Momentumé 5-ről 8 százalékra nőtt.

A DK-nak szeptember óta nem változott a támogatottsága, maradt 9 százalékon, ahogy a Jobbik sem mozdult el 6 százalékról. Az MSZP támogatottsága sem változott, maradt a párt 5 százaléka.

A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékon állt szeptemberben és novemberben is. Az LMP legutóbb 2, most 1 százalékot ért el. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos, a pártnélküliek aránya 33 százalék.

Fotó: Závecz Research

A biztos pártválasztók között a Fidesz ebben a hónapban 49 százalékot ért el. A DK az aktív szavazók 15 százalékára számíthat, a Momentum pedig 11 százalékukra. A Jobbik és az MSZP tábora majdnem ugyanakkora, 9, illetve 8 százalékot kaptak.

A Mi Hazánk Mozgalom négy hónapja folyamatosan 3 százalékra számíthat ebben a körben, az LMP most 2 százalékot kapott, a Párbeszéd 1-et.

Leginkább a Fidesz és a Momentum szavazótáborának nagysága változott. 

A kormánypártnak szeptemberben 35 százalékos – 2,8 millió fős – volt a támogatottsága, november első felében 32 százalékos – 2,5-2,6 milliós. A csökkenés egyenetlen, mert vannak olyan társadalmi csoportok, ahol az átlagos aránynak több mint kétszeresét veszítette el a Fidesz. A harmincas-negyvenes-ötvenes korosztályokban 9, 11,10 százalékponttal lett kevesebb a támogató, az érettségizetteknél 8, a diplomásoknál 9 százalékponttal.

A fővárosban látványosan, 15 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága. 

Fotó: Závecz Research

Érdekes, hogy szeptember óta a falvakban is sok szavazó pártolt el a kormánypárttól, 8 százalékponttal kisebb lett a támogatók aránya. A Fidesztől távozók nem találhatók meg más párt hívei között, bizonytalanná váltak. Néhány társadalmi csoportban – a 30 év alattiaké, a szakmunkásoké – nem változott a Fidesz-tábor mérete, más csoportokban – a 60 év felettieknél, az alapfokú végzettségűeknél, a vidéki városokban élőknél –, 2-4 százalékponttal nőtt.

Önkormányzat 2019 - A Fidesz eredményvárója
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kevésbé egyenletes most a Fidesz-tábor társadalmi beágyazottsága. Korábban az egyes iskolázottsági csoportokban hasonló arányban voltak Fidesz-szavazók, ezúttal az alapfokú végzettségűek és a szakmunkások körében 36-37 százalék, az érettségizettek és diplomások körében 26-27 százalék az arányuk.

A Fidesz minden rétegben magasan vezet, legkisebb előnye a 30 év alattiak körében van. Ott 25 százalékuk van, szemben a Momentum 14 százalékával.

Az ellenzéki párt főleg a fiatal választók csoportjában erősített, 7 százalékponttal több támogatója lett. A többi társadalmi rétegben is erősödött néhány ponttal. Iskolázottság szerint viszonylag kiegyensúlyozott a Momentum tábora.

A felmérést november első felében végezték, a megkérdezett 1000 fő együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviseli.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.