A Fidesz-KDNP képviselői nem vettek részt a klímaügyben összehívott rendkívüli ülésen

2019. szeptember 18., 12:37

Szerző:

Határozatképtelen volt az Országgyűlés szerdai rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék azért kezdeményezett, hogy a parlament tájékoztatást kapjon a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. A kormány, valamint a Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a tanácskozáson. Az ellenzékiek napirend előtt arról beszéltek, hogy az októberi önkormányzati választás után az ellenzéki vezetésű települések saját hatáskörben is tehetnek a klímaváltozás ellen.

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólalásában azt mondta, hogy a Fidesz még a klímaváltozás kérdésében is hazudik, ugyanis 2050-ben nem az lesz a kérdés, mekkora a rezsiszámla, hanem az, hogy túléljük-e a klímaváltozást. Hiányolta a kormányt, a Fideszt és „a nemzet bozótharcosát”, Kósa Lajost, aki a lángoló őserdőt bozóttűznek titulálta.

A szocialista Tóth Bertalan azt mondta, a kormánypártok szerint nincs klímaváltozás, de ha mégis létezik, akkor biztos valamiféle liberálszocialista, kommunista, biciklista, Soros-ügynök, migráns találmány. Kijelentette, hogy szerinte a győztes ellenzéki jelöltekkel az önkormányzatok is tenni tudnak a klímaváltozás ellen, energiahatékonysági beruházásokkal, a levegőtisztaság biztosításával, a tömegközlekedés szervezésével.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője úgy látta, a magyar emberek többsége is tudja, ha most nem cselekszünk a klímaváltozás ellen, akkor gyerekeink, unokáink az élhető lakóhelyért, az élelemért és a vízért fognak háborúzni.

 

Schmuck Erzsébet, az LMP politikusa a kormányoldalról szólva úgy fogalmazott, Magyarországnak szinte betonba öntött, klímaszkeptikus és vak kormánya van, a legnagyobb kormánypárt politikusai nem látják az égő bozóttól az erdőt, az éghajlatváltozást pedig kommunista trükknek, politikai csatatérnek tartják. Szerinte a miniszterelnöknek támogatnia kellene a klímavészhelyzet kihirdetését, a klímatörvény megalkotását, és egy klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium létrehozását.

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője a kormányt semmirekellőnek nevezve arról beszélt, le kell váltani a jelenlegi kabinetet, mert alkalmatlan arra, hogy olyan globális kérdéseket kezeljen, mint a klímaügy vagy a menekültkérdés.

Az elnöklő Latorcai János a felszólalások után megállapította, hogy a Ház nem határozatképes, majd bezárta az ülést.

Az elmúlt egy év alatt ez már a negyedik ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésnap, ami a Fidesz-KDNP bojkottja miatt maradt el. Tavaly augusztusban az otthonápolási díjak emelése és a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozása lett volna a téma, januárban a túlóratörvényt vitatta volna az újra ellenzék, májusban pedig az a lakhatási válság miatt összehívott ülés maradt el.

(A 444 nyomán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.