Főként a kormánypártiak támadják az önkormányzati választások eredményeit, egymás után nyújtják be a kifogásokat

2019. október 18., 14:05

Szerző:

Nem csak fővárosi kerületekben, vidéken is kifogást emeltek több településen az önkormányzati választások eredménye miatt. A fellebbezéseket három nap alatt bírálják el a választási bizottságok.

Cegléden például az a Hörömpő Annamária nyújtott be kifogást, aki az egyéni képviselőjelöltek közül egyetlen fideszesként bukott. Róla a 24.hu írta meg tavaly, hogy Hörömpő képviselőként arra szavazott, hogy az önkormányzat adja el a régi laktanya egyik ingatlanát. Egyetlen ajánlat futott be, a Hörömpő és férje tulajdonában álló Kft.-től. Alig több, mint nettó 10 millió forintot ajánlottak a telekért és ingatlanért.

Hörömpő Annamária egyébként összesen 9 szavazattal maradt alul most az ellenzéki jelölttel, László Ágnessel szemben. A 24.hu egyébként a jegyző tájékoztatása alapján azt írja, hogy

Hörömpő annak a négy szavazókörnek az eredménye ellen emelt kifogást, ahol rokonai voltak a Fidesz által delegált számlálók. Helyiek elmondása szerint apja négyszer számoltatta újra vasárnap a körzetében a szavazólapokat.

A portál tudomása szerint ott, vasárnap nem emelt senki semmi ellen kifogást a kormányoldalról, a választási jegyzőkönyvbe semmi erre utaló nem került.

Cegléden a fideszes polgármester, Takáts László is alulmaradt az ellenzéki pártok által támogatott, független Csáky Andrással szemben. A polgármester-választás eredménye ellen szintén érkezett kifogás.

Önkormányzat 2019 - Szavazás Budapesten
Fotó: MTI/Mónus Márton

Győrben a szexbotrányba keveredett, a választás után a Fideszből kilépett Borkai Zsolt nyert, ott az ellenzék nyújtott be kifogást az eredmény ellen. A DK-s Glázer Tímea mindössze 641 szavazatkülönbséggel veszített az ex-fideszes városvezetővel szemben. Cikkünk írásakor is számolják a szavazatokat. A 24.hu vette észre, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda internetes oldalán megjelentetett jegyzőkönyv szerint csak minimális mértékben változott a győri polgármester-választás eredménye a szavazatok negyedének újraszámlálása után.

A fővárosban a főpolgármester-választás eredménye ellen senki nem emelt kifogást, Karácsony Gergely már jogerősen az új városvezető. Több kerületben viszont jogorvoslati kérelmet nyújtottak be az ellenzéki győzelmet követően.

hvg.hu információi szerint Újpesten a momentumos, közös ellenzéki jelölt Déri Tibor több mint kétezer szavazattal nyert, de nem vehette át csütörtökön a hivatalát, mert a Fidesz a IV. kerületben is megtámadta az eredményt.

Déri a lapnak azt mondta, szerinte időhúzás megy, de hétfőn reggel 8-ra odamegy a hivatalba, el szeretné kezdeni a munkát. Addig is kérte a jegyzőt, tegyen óvintézkedéseket, illetéktelenek, akiknek már nincs mandátumuk, ne mehessenek be a polgármesteri hivatalba.

Mérce azt írja, hogy Kőbányán is megtámadták az önkormányzati választás eredményeit, igaz, ott nem a polgármester, hanem három egyéni választókerület szavazatait fogják újraszámolni. A kerület polgármestere, Kovács Róbert Antal ugyanis a kormánypártok színeiben aratott sikert, azonban képviselő-testülete a jelenlegi eredmények szerint 9–8 arányban ellenzéki többségű lenne, ami meglehetősen kényelmetlen konstelláció Kovács számára.

Az I. kerületben V. Naszályi Márta minimális különbséggel nyerte el a polgármesteri széket a kerületet 21 éve irányító, fideszes Nagy Gábor Tamástól. V. Naszályi azt nyilatkozta, hogy hivatali elődje tegnap személyesen jelezte neki, hogy délután leadták a kifogást.

A VIII. kerületben is fellebbeztek az eredmény ellen, de Józsefvárosban nem adtak helyt a kifogásnak. Pikó András, az ellenzék jelöltje és a kerület új polgármestere Facebook-oldalán arról számolt be, hogy tegnap nemcsak kifogást emeltek az eredmény ellen, de kölcsönös megegyezéssel távozott a városüzemeltetésért és vagyongazdálkodásért felelős holding szinte teljes aláírási joggal bíró vezetője.

„Megtehették, mert a JGK csúcsvezetője, egy fideszes politikai kinevezett ezt lehetővé tette. Mivel a polgármesterségem nem emelkedett jogerőre, még nem élhetek a munkáltatói jogaimmal – egyelőre külső szemlélője vagyok a folyamatnak”

– írta Pikó András. Bejegyzése végén megjegyezte hogy az iratokat nem lehet nyom nélkül eltüntetni, de lehet késleltetni a dolgot.

A IX. kerületben az ellenzék polgármester-jelöltje, Baranyi Krisztina fölényesen nyerte a választást a kerület eddigi polgármesterével, a fideszes Bácskai Jánossal szemben. A ferencvárosi eredmény ellen 10 perccel a határidő lejárta előtt nyújtottak be kifogást. Mint kiderült, ott a mindössze 81 szavazattal bíró Munkáspárt támadta meg az ellenzék győzelmét.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.