Üres kasszát, érthetetlen számlákat és hatalmas adósságot örökölt több vidéki polgármester fideszes elődjétől

2019. november 9., 15:48

Szerző:

Milliárdos hiteleket, összeomló városi közlekedést, pezsgőkről és koktélalapanyagokról szóló milliós számlákat örököltek elődeiktől több településen a vidéki ellenzéki polgármesterek – írja a Népszava.

A kormánypárti propagandával ellentétben nemcsak Budapestnek van óriási adóssága, de kiderült, hogy több kerület és település gazdálkodása sem olyan makulátlan, mint ahogyan azt a Fidesz feltüntette. A lap által megkérdezett, ellenzéki vezetésű települések polgármesterei szerint sorra hullanak ki a csontvázak a szekrényből. 

– Dunaújvárosban még tartanak a tételes vizsgálatok, de első ránézésre máris akadt egy 400 milliós adósság

– mondta Pintér Tamás, Dunaújváros új polgármestere. Az előzmények ismeretében súlyos problémáktól tart. A városi vagyonkezelő cégnél például több millió forintnyi számlát találtak röviditalokról, pezsgőkről és koktélalapanyagokról. A polgármester közölte, próbálják kideríteni, hogy ezeket milyen önkormányzati rendezvényeken használták fel.

Ráadásul Dunaújvárosban olyan vállalásokat találtak a Modern Városok Program keretében az előző városvezetés részéről, amelyekre nincs fedezet.

Városkép - Dunaújváros - Közigazgatási épületek
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Érden a korábbi fideszes városvezető, T. Mészáros András azt állította, hogy soha nem volt még ilyen kedvező helyzetben a város. Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere szerint azonban az idei költségvetésben szerepel egy kiadás, amit működési célú támogatással akartak betömni, vagyis abban bíztak, hogy az állam majd kifizeti ezt a pénzt. Ott most 1,2 milliárd a működési hiány.

Miskolcon is kiderült, hogy az önkormányzatnak 14,4 milliárd forint tartozása volt október közepéig, ez pedig még nem is tartalmazta a város cégeit működtető Miskolc Holding Zrt. tartozásait. Az is a napokban derült ki, hogy az évek óta húzódó sofőrhiány miatt gyakorlatilag összeomlott a helyi tömegközlekedés. Veres Pál azt nyilatkozta a lapnak, hogy válságmenedzsment felállítását kezdeményezte.

Pécsen a fideszes városvezető, Páva Zsolt korábban arról beszélt, hogy hétmilliárdos plusszal adja át a várost. Ehelyett utódja, Péterffy Attila szerint 18 milliárdos hitelállományt és majdnem ötmilliárdos működési hiányt örököltek, gyakorlatilag csőd közelébe jutott a város.