Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Üres kasszát, érthetetlen számlákat és hatalmas adósságot örökölt több vidéki polgármester fideszes elődjétől

2019. november 9. 15:48 - szerző: 168 Óra

Milliárdos hiteleket, összeomló városi közlekedést, pezsgőkről és koktélalapanyagokról szóló milliós számlákat örököltek elődeiktől több településen a vidéki ellenzéki polgármesterek – írja a Népszava.

A kormánypárti propagandával ellentétben nemcsak Budapestnek van óriási adóssága, de kiderült, hogy több kerület és település gazdálkodása sem olyan makulátlan, mint ahogyan azt a Fidesz feltüntette. A lap által megkérdezett, ellenzéki vezetésű települések polgármesterei szerint sorra hullanak ki a csontvázak a szekrényből. 

– Dunaújvárosban még tartanak a tételes vizsgálatok, de első ránézésre máris akadt egy 400 milliós adósság

– mondta Pintér Tamás, Dunaújváros új polgármestere. Az előzmények ismeretében súlyos problémáktól tart. A városi vagyonkezelő cégnél például több millió forintnyi számlát találtak röviditalokról, pezsgőkről és koktélalapanyagokról. A polgármester közölte, próbálják kideríteni, hogy ezeket milyen önkormányzati rendezvényeken használták fel.

Ráadásul Dunaújvárosban olyan vállalásokat találtak a Modern Városok Program keretében az előző városvezetés részéről, amelyekre nincs fedezet.

Városkép - Dunaújváros - Közigazgatási épületek
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Érden a korábbi fideszes városvezető, T. Mészáros András azt állította, hogy soha nem volt még ilyen kedvező helyzetben a város. Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere szerint azonban az idei költségvetésben szerepel egy kiadás, amit működési célú támogatással akartak betömni, vagyis abban bíztak, hogy az állam majd kifizeti ezt a pénzt. Ott most 1,2 milliárd a működési hiány.

Miskolcon is kiderült, hogy az önkormányzatnak 14,4 milliárd forint tartozása volt október közepéig, ez pedig még nem is tartalmazta a város cégeit működtető Miskolc Holding Zrt. tartozásait. Az is a napokban derült ki, hogy az évek óta húzódó sofőrhiány miatt gyakorlatilag összeomlott a helyi tömegközlekedés. Veres Pál azt nyilatkozta a lapnak, hogy válságmenedzsment felállítását kezdeményezte.

Pécsen a fideszes városvezető, Páva Zsolt korábban arról beszélt, hogy hétmilliárdos plusszal adja át a várost. Ehelyett utódja, Péterffy Attila szerint 18 milliárdos hitelállományt és majdnem ötmilliárdos működési hiányt örököltek, gyakorlatilag csőd közelébe jutott a város.