Nézőpont: ha ma lenne a választás, simán nyerne megint a Fidesz

2020. január 30., 06:06

Szerző:

Magabiztosan győzne ma egy országos választáson a Fidesz-KDNP, amely stabil, 50 százalékos támogatottsággal rendelkezik a választók körében – állapítja meg a kormányközeli Nézőpont Intézet szerdán publikált reprezentatív közvélemény-kutatása, melyet az Index szemlézett. A felmérés január 10. és 16. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült.

A Nézőpont Intézet felmérésének adatai

 

Az ellenzéki pártok támogatottsága viszont az önkormányzati választások óta stagnált, elmozdulásokat csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni. Erre a Nézőpont szerint egy esetleges közös ellenzéki lista sem jelentene gyógyírt.

Jelenleg a Momentum a legnépszerűbb, őket a választási részvételüket biztosra ígérők 13 százaléka támogatja, míg a Jobbik és a DK fej-fej mellett állnak 10-10 százalékkal. Az MSZP-Párbeszéd szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt, sőt támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz - az MSZP alig 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében.

A teljes népesség körében mért adatok alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága szintén jelentős (41 százalék),

ugyanakkor a pártnélküliek aránya már 23 százalék.

A Momentumnak és a Jobbiknak itt 8-8, a DK-nak 7, az MSZP-Párbeszédnek mindössze 4, a Kétfarkú Kutyapártnak szintén 4 százalék a támogatottsága a teljes népesség körében.

 

 

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.