Elkészült Varga Judit szigorítási javaslata: kizárnák a feltételes szabadságvesztés lehetőségéből a gyilkosokat

2020. június 11., 11:10

Szerző:

A feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról nyújtott be törvényjavaslatot az Igazságügyi Minisztérium. Ennek lényege, hogy az emberi élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt határozott tartamú szabadságvesztésre ítélteket

kivétel nélkül kizárja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből, 

számol be a Magyar Nemzet. Varga Judit tárcavezető közölte: a törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzzék. Varga Judit még egy január 6-i videóban ígért szigorítást a tragikus győri kettős gyerekgyilkosság után, majd január 22-én közölte azt is, hogy a tárca "sürgősséggel" elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosítások előterjesztéseit.

 

Varga Judit tárcavezető

A javaslat szerint a kisebb tárgyi súlyú cselekményeknél is szükséges a szigorítás, ezért a szabadságvesztés felfüggesztése esetén is előírnák a pártfogó felügyelet és az áldozatoktól történő távoltartás elrendelésének kötelezettségét.

Varga Judit tárcavezető azt is közölte, hogy ezzel a javaslattal a minisztérium „nem tekinti befejezettnek a munkát, továbbra is komplex intézkedéscsomaggal és következetes jogalkotással küzd” a kapcsolati erőszak ellen és a családok magasabb szintű védelmének megvalósításáért. A tárcavezető közölte azt is, hogy az év elején a minisztériumban felállított családjogi munkacsoport vizsgálja a megelőzést és az áldozatok védelmének további lehetőségeit.

Emlékezetes, tavaly decemberben a tízéves fiát és tizenhárom éves nevelt lányát ölte meg egy férfi, majd felakasztotta magát. Mint kiderült, korábban, 2016 májusában Szombathelyen kalapáccsal és papírvágó szikével életveszélyes sérüléseket okozott a feleségének, ezért emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 2017 decemberében öt év fegyházra ítélték. 2019. szeptember 11-én pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételesen szabadlábra helyezték. De december 15-én mégis elkövette a szörnyűségeket, miközben a lakásban volt egy hatéves kislány is.