Felszámolják a Ligetvédők tiltakozását

2017. július 4. 14:52

A Ligetvédők egy csoportja akadályozza a munkát a Városligetben, ahol szerintük száz-százötven éves platánok átültetését készítik elő, ezt azonban a fák nem élnék túl. A rendőrség egy darabig várt, de aztán dél előtt távozásra szólították fel az aktivistákat, és felkészültek az oszlatásra.

Elindították a riadóláncot a Ligetvédők, miután egy munkagép vonult fel a Városligetben, a nagy homokóra és az ’56-os emlékmű közötti területen, a Rondón. A gép el is kezdett dolgozni a bekerített területen álló száz-százötven éves platánok körül, az aktivisták szerint azért, hogy átültessék a hatalmas fákat. Ez azonban képtelenség, a fák biztos nem élnék túl a beavatkozást. A helyszínen lévő aktivisták bementek az elkerített észre, felmásztak a munkagépre, úgy akadályozzák a munkát.

Fotó: Merész Márton

A Ligetvédők facebookos felhívása így hangzik:

„GYERTEK AZ ’56-os EMLÉKMŰHÖZ! MOST!
Ma reggel meghozták Németországból azt a kis kotrógépet, amellyel a mai nap folyamán az összes átültetendő nagy, öreg fa gyökereit lemetszik akkorára, hogy az átültető gép majd ki tudja emelni a földből. Ne legyenek illúzióink, ez az öreg fák halálát jelenti. Aktivistáink reggel óta akadályozzák a kotró munkáját, kérünk mindenkit, akinek fontosak a budapesti fák, jöjjön ki!”

Fotó: Merész Márton

Egyelőre nincsenek sokan, de már felhívást tettek közzé, hogy minden szimpatizánst várnak a munka akadályozásához. A rendőrség közben nagy erőkkel felvonult.

Túl sok tiltakozó később sem jött össze, a felhívásra nagyjából kéttucatnyi aktivista jelent meg. Többen a munkagéphez láncolták magukat, így akadályozva a munkát. A rendőrök egy darabig vártak, nem avatkoznak közbe, pedig tudósítónk szerint Majoros Róbert, a Városliget Zrt. biztonsági vezetője a rendőrökkel közölte, hogy a munka akadályozása komoly anyagi veszteséget okoz a társaságnak, ami miatt kártérítést fognak kérni. Az nem világos, hogy kitől.

A türelem délig sem tartott, 11 után nem sokkal a rendőrök a bekerített építési terület elhagyására szólították fel az aktivistákat, és felkészültek az oszlatásra. Nem kellett sokáig várni, egyesével vitték ki a tiltakozókat a bekerített területről.

Fotó: Merész Márton

Nem mindenkit sikerült azonban órákon keresztül nem tudtak mit kezdeni azzal a tiltakozóval, aki vascsőbe dugott kézzel láncolta hozzá a markolóhoz. A segítségül hívott tűzoltók sem tudtak hozzáférni a lánchoz, így végül szét kellett szedni a gépet, csak úgy sikerült eltávolítani. Ahogy ez sikerült és összerakták a gépet, az munkához látott és folytatta az órákkal korábban kényszerűségből abbahagyott ásást.

Fotó: Merész Márton

Délután háromnegyed három körül elkezdett háborúvá fajulni a helyzet, az aktivisták megrohamozták és döntötték be a kerítést, a rendőrök pedig egymás után rángatták ki őket az építési területről.

Fotó: Merész Márton