Félmillió kormányváltást akaró, de eddig nem elköteleződő szavazón múlhat a választás sorsa

2018. április 7., 17:29

Szerző:

Hetven százalék feletti választási részvétellel és jelentős mértékű átszavazással számol a választás előtti utolsó felmérésében az Iránytű Intézet – írja a Magyar Nemzet. A reprezentatív kutatás április 3–6. között zajlott, és a belföldi listás szavazatok megoszlására vonatkozott, vagyis nem vette figyelembe sem azt, hogy a határon túli magyarok hogyan fognak szavazni, sem a kivándorolt magyarok voksait.

A felmérést készítő Iránytű Intézet Jobbik-közeli, a Vona Gábor vezette párt és alapítványának támogatását is élvezi. Ugyanakkor a kutatásból az tűnik ki: a részvétel akár 68-tól és 74 százalék között lehet.

Az intézet részvételre vonatkozó adatai alapján 500 ezer aktív, kormányváltást akaró, pártpreferenciájában viszont még bizonytalan választón múlhat a Fidesz–KDNP parlamenti többsége. Nagy kérdés persze, hogy ezek az elégedetlen választópolgárok elmennek-e voksolni végül.

Az Iránytű szerint az ellenzéki tábor 80-90 százaléka találkozott már a taktikai szavazás kérdéskörével, és az ellenzéki pártok között átszavazók száma 700 ezer fő körül lehet. Nagyobb számban vannak a jobbikosok, illetve a baloldaliak is, akik hajlanak átszavazni a másik erőre.

Az Iránytű szerint a Fidesz 41, míg a Jobbik 25 százalékon áll, pontosan ugyanúgy, mint egy hónappal korábban. Az MSZP–Párbeszéd 1 százalékot javított 13-ra, míg az LMP ugyanennyit rontott 7 százalékra. A DK szintúgy 7 százalékon áll.