Felmentették az anyát, aki saját apját kérte meg, hogy fojtsa meg hároméves kislányát

2019. január 25., 18:27

Szerző:

Bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság azt a nőt, aki a vád szerint apját kérte meg, hogy fojtsa meg gyermekét. A férfi beismerte, hogy a cselekményt elkezdte, őt a bíróság jogerősen 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – írja a Tatabányai Törvényszék közleményében.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott elhatározta, hogy ráveszi édesapját, a másodrendű vádlottat, aki könnyen befolyásolható, hogy ölje meg a nő gyermekét. A férfi 2012 óta cselekvőképességét korlátozó gondnokság alatt áll, 2015. évtől a Komárom-Esztergom Megyei Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény ellátottja. 

Az asszony a tatai buszvégállomásra ment, babakocsiban vitte magával gyermekét. Itt találkozott apjával, akivel együtt elindultak a Cseke-tó felé. Útközben egy boltnál megálltak és a nő alkoholt vásárolt azért, hogy a férfit leitassa. Amikor kiértek a Cseke-tóhoz, leültek egy padra, a férfi megitta az italokat, majd az elsőrendű vádlott felszólította őt, hogy a velük lévő sértettet fojtsa meg. Azt állította, hogy a gyermek nem az ő lánya.

Egy fás-bokros részhez tolták a babakocsiban ülő kislányt, a nő továbbment és figyelte, hogy jön-e valaki. A másodrendű vádlott a babakocsiban ülő gyerek nyakát körülbelül 40–50 másodpercen át, kis erővel, két ujjal szorítani kezdte, azonban amikor látta, hogy a kislány arca kékülni kezd, a fojtogatást önként abbahagyta. Ha azt hosszabb ideig végezte volna, az agy vérellátási zavarának következményeként a gyerek meghalt volna. 

A vádirati tényálláshoz képest a bíróság szerint nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy az elsőrendű vádlottnak volt olyan célja, hogy a gyermekét megölje, ahogyan az sem bizonyítható, hogy erre felhívta az édesapját.

Ezért a Tatabányai Törvényszék 2019. január 25-én kihirdetett ítéletében az elsőrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette az ellene felbujtóként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól, a másodrendű vádlottat testi sértés bűntette miatt 10 hónap – 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. 

Az ügyész az elsőrendű vádlott esetében megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezés iránt fellebbezett, a másodrendű vádlott esetében az ítéletet tudomásul vette. Az ítéletet az elsőrendű és a másodrendű vádlott és védőik is tudomásul vették, az a másodrendű vádlott vonatkozásában a kihirdetés napján jogerőre emelkedett.

A nő májusban interjút adott a Hír TV Riasztás című műsorának, amelyben tagadta a vádakat. Ártatlannak mondta magát, és közölte, azért hagyta a kislányt a nagyapával, mert „rájött a wc-zés”.