Felmentették a hajléktalant, akit nem engedtek be a saját tárgyalására

2018. november 21., 17:54

Szerző:

A Fővárosi Bíróság másodfokon megszüntette az Utcajogász ügyfelével szemben életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indított eljárást – írja az egyesület tájékoztatása nyomán a Népszava.

A hajléktalan nő – akiről jogerősen mondták ki, nem követett el szabálysértést –, az első hajléktalanságért meghurcolt budapesti. Ő volt az, aki saját perén ott sem lehetett, az elsőfokú ítélet előtt videós közvetítéssel hallgatták meg, miközben a szomszéd szobában ült.

A bíróság akkor figyelmeztetésben részesítette, ami ugyan a legenyhébb szabálysértési szankció, de mégis azt jelenti, hogy szabálysértést követett el. A másodfokú bíróság szerint azonban nem jól értékelte az elsőfokú bíróság, mikor a nő azt mondta, hogy nem akar utcán élni.

Ilyen szándék mellett – vagyis, hogy a nő tervezi albérletbe vagy ismerőshöz költözését – nem lehet megvalósítani az „életvitelszerű közterületi tartózkodást". Kimondták azt is, hogy objektív tényként

az elkövetői akarattól függetlenül fennálló élethelyzetet büntetni nem lehet.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.