„Hányingerem van” – Feljelentik a Ripostot a hajléktalanok elleni uszítás miatt

2018. november 9. 14:32

– Beszéljünk nyíltan: a kormány seggéből ki se látszó, annak kampányötleteit szolgalelkűen végrehajtó Ripost mai címlapja uszítás. Uszítás a szegények, ezen belül is a hajléktalanok ellen.

Erre az aljasságra nem válaszcikkel kell felelni, hanem tettekkel. Ez nem a szájtépés, hanem a tettek ideje. Éppen ezért feljelentést teszek az ügyben és mélyen undorodok attól, aki erre képes volt – írta Tálos Lőrinc az z LMP-hez közeli Reflektor blogon. A szerző tisztázta: „»A kormány (és vidéke) most már minden határt átlépett!« Ismerős, mondhatni elhasznált, élét vesztett kijelentés. Hogy azért-e, mert a kormány (és vidéke) tényleg havonta lép át valamilyen határt, vagy mert frusztráltságunkban mindenre ugrunk és talán ezért is hiszik, hogy mindent megtehetnek következmény nélkül, nem az a kérdés, amelyet most kell eldöntenünk.

Az ugyanis egészen biztos, hogy a Ripost mai címlapja nem olyan, amelynél retorikai túlzás lenne a »minden határt átléptek«, a »hányingerem van« vagy a »szégyelljék magukat« szóösszetételek használata”

– fogalmaz.

A Habony Árpád érdekeltségébe tartozó bulvárlap nyíltan az Orbán-kormány hajléktalanok elleni fellépésének jegyében kezdett el uszítani, magyar állampolgárokat jelölve meg közellenségként a menekültek után.  A Ripost újságírója félelmetes hatékonyságú tényfeltáró munkával kiderítette, hogy a forgalmas közterületekről kiüldözött hajléktalanok többsége a közparkokban bújt meg. „A környékbeliek viszont panaszkodnak, ugyanis a játszóterek sarkaiba is beköltöznek, és a nyilvános vécéket is hajléktalanok használják” – hangzik a cikk.

Az, hogy a vécéhasználat jogát is megtagadnák a fedél nélküliektől, már önmagában szép teljesítmény, azonban a cikk következő részében úgy folytatódik: „Tarthatatlan hogy az utcán éljenek emberek, ott végezzék a dolgukat, a tisztálkodást és minden emberi körülményt nélkülözve.” Arról persze a nem szól, hogy a magyar állam nem biztosít emberi körülményeket, semmiféle lakhatási támogatást az érintett embereknek, ahogyan orvosi, pszichológiai vagy egyéb szociális ellátásukat is civil szervezetek végzik el valójában.