Feljelentette a magyar államot a mozgáskorlátozottak szövetsége

2017. december 19., 19:01

Szerző:

A magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és a BKV Zrt. az M3-as metró részleges akadálymentesítésével megsértette a fogyatékossággal élő személyekkel szemben az egyenlő bánásmód követelményét, ezért a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) eljárást kezdeményez ellenük az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál – idézi a szervezet kedd esti közleményét a 444.

A kerekesszékesek csak szeretnének úgy közlekedni, mint bárki más

Az M3-as metró novemberben elkezdett felújítása után a jelenlegi tervek szerint húszból nyolc állomás a felújítás után sem lesz akadálymentes. „A kimaradó megállók jelentős közlekedési csomópontokban, fontos egészségügyi intézményeknél, lakótelepeknél találhatók, többségük a belvárosban, ezért sem engedhető meg, hogy a következő 30-40 évben az utasok jelentős része ne érhesse el ezeket metróval” – írja a szervezet.

A közlemény azt is kiemeli, hogy a 3-as metró ügye országos jelentőségű, mert a mozgássérült emberek ellátása Budapest-központú, mivel több szolgáltatást – például az egészségügy, a rehabilitáció, az oktatás területén – kizárólag ott tudnak igénybe venni. Ráadásul az akadálymentesítés nemcsak a mozgássérült emberek miatt szükséges, hanem a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok és a nehezen mozgó idős emberek miatt is.

Novemberben mozgáskorlátozottak, idősek és babakocsisok érdekvédelmi szervezetei tüntettek a követeléssel, hogy az éppen zajló felújítás alatt akadálymentessé tegyék a 3-as metró minden állomását, egy lapunkhoz eljuttatott közleményben pedig a Közélet Iskolája által indított Önállóan lakni – közösségben élni mozgássérült-érdekvédelmi csoport karácsonyi kampányt indított azért, hogy a 3-as metrót mindenki számára elérhető módon akadálymentesítsék.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.