Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Feljelentést tesz Hadházy Ákos a fiktív aláírásokat gyűjtő alapítvány ügyében

2019. március 1. 10:14 - szerző: 168 Óra

Feljelentést tesz Hadházy Ákos a Simonka György körzetében egy több százmilliós projekteket intéző alapítvány fiktív aláírásgyűjtése miatt. Ezt a politikus egy csütörtöki tótkomlósi testületi ülésen is bejelentette. A polgármester szerint Hadházy Ákos a probléma, miatta hiúsulhat meg a félmilliárdos pályázat – írja a hvg.hu.

A tegnapi tótkomlósi testületi ülésen beszámolt a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány arról az EFOP forrásból finanszírozott programról, amelyben négy önkormányzat ezt a szervezetet bízta meg a projekt szakmai vezetésével. Egy pályázat teljesítéséhez kellenek indikátorok, vagyis az elszámolásban jelenléti ívekkel kell alátámasztani, hogy mennyien vettek részt a pénzből szervezett programokon.

Ezzel kapcsolatban merült fel, hogy fiktív aláírásokat gyűjtetett a Simonka György falujában alapított civil szervezet. Emiatt ment el a testületi ülésre Hadházy Ákos is. A független parlamenti képviselő a korrupcióinfókon is többször foglalkozott a Simonka György körzetében számos pályázaton százmilliókat elnyerő alapítvánnyal.

Egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy olyan rendezvényen gyűjtöttek aláírásokat az alapítvány megbízásából Tótkomlóson, amelyhez semmi közük nem volt. Ráadásul az aláírók azt sem tudhatták, hogy mit írnak alá, mert nem töltötték ki az ívek fejlécét. A rendezvény szervezője kereste meg ezzel az egyik helyi ellenzéki képviselőt, Zsura Zoltánt. 

A pályázatot bonyolító alapítvány szakmai koordinátorát megkérték, hogy mutassa be, hogy áll most a félmilliárd forintos költségvetésű projekt. A beszámoló után szembesítette az alapítvány vezetőjét, Krisztován Annát Zsura Zoltán és Hadházy Ákos a hamis aláíróívekkel.

Krisztován Anna azt mondta a hamis aláírásokkal kapcsolatban, hogy az a papírhalmaz be sem kerülhetett volna a pályázati elszámolásba. Szerinte a pletykák veszélyeztetik a projekt teljesítését. Az aláíróívekről azt állította, hogy fogalma sincs arról, hogy kik gyűjthették, és kinek a megbízásából.

Hadházy Ákos birtokába került viszont egy olyan levelezés, amelyben éppen az alapítvány képviselője, és a rendezvény, amelyen az aláírásokat gyűjtötték, szervezője között folyt. Ebből a levelezésből egyértelműen kiderül, hogy az alapítvány megbízásából gyűjtötték az aláírásokat a színházi rendezvényen, az alapítványi vezető pedig csak szabadkozik, hogy nem szóltak erről az akcióról előre.

Hadházy Ákos az ülésen közölte, hogy feljelentést tesz az ügyben.

A fideszes képviselők nem voltak kíváncsiak a helyzet esetleges tisztázására, inkább Hadházyt támadták. Garay Rita polgármester szerint a gyanúsítgatások miatt fordulhatnak el a programtól a benne dolgozók és az érintettek is, ami a program kudarcát okozhatja. Egy képviselő pedig azt ajánlotta Hadházynak, hogy inkább másszon fel a lépcsőn a színpadra, mert ebben van gyakorlata.