Az ügyészség szerint nem zárható ki a csalás gyanúja a Microsoft ügyében

2019. augusztus 8., 16:42

Szerző:

Nem zárható ki a csalás elkövetésének gyanúja a Microsoft Magyarország Kft. szoftverlicenceinek értékesítése ügyében. Augusztus elején két feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez, az ügyben elrendelték a feljelentés kiegészítését – jelentette be az ügyészség.

Az  Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) 2019. július 22-én hozott nyilvánosságra dokumentumokat a Microsoft magyarországi szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott vizsgálatról. Az ügyészség szerint ez alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja.

Megjegyezték, hogy a magyarországi hatóságokat az ügyben nem keresték meg, feljelentést vagy jelzést számukra nem küldtek. A Legfőbb Ügyészség ezért 2019. július 24-én megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldje el részére.

Nem sokkal ezután, augusztus 2-án és 6-án két feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez a tárgyban. Mivel a kért adatok nem érkeztek meg, a közzétett angol nyelvű jelentések elemzése a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges, a főügyészség az ügyben feljelentés kiegészítését rendelte el. Ennek során kell a bűncselekmény gyanújának meglétéről vagy kizártságáról dönteni.

Fotó: Facebook

Az ügy háttere, hogy a magyar állami beszerzéseknél egy közvetítőláncon keresztül túlárazott szoftverliszenszeket adtak el, illetve kenőpénzeket is kifizettek. A közvetítő cégeknél 40 százalékos extraprofit keletkezett. Egy e-mail szerint mindezt a miniszterelnök beleegyezésével. A Microsoft Magyarország az amerikai hatóságoknak beismerte, hogy 2013-tól 2015-ig egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben. A cég peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal, és 25 millió dollár büntetést fizet.

A feljelentést augusztus elején a Demokratikus Koalíció, illetve Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette. Hadházy Ákos az amerikai minisztériumi dokumentumok alapján bejelentette, hogy az ORFK, illetve a Belügyminisztérium cége, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is vásárolt szoftvereket a Microsofttól csalással. Az amerikai tőzsdefelügyelet jelentése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is érintett lehet.

Érkezett már egyébként feljelentés az ügyben a magyar ügyészségre, de Polt Péter legfőbb ügyész 2018 októberében közölte, hogy azt bűncselekmény gyanújának hiányában áprilisban elutasították.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.