Gyanús szerződések miatt tett feljelentést a Főtáv a korábbi vezetők ellen

2020. december 28., 13:22

Szerző:

A Főtáv Zrt. felügyelőbizottsága büntetőfeljelentésről döntött a korábbi vezetőség időszakában kötött nagy értékű létesítményüzemeltetési szerződés miatt - közölte a társaság hétfőn, az MTI-vel.

 

A vállalat belső vizsgálatának eredményére hivatkozva kifejtették: az előző vezetők úgy kötöttek hárommilliárd forint értékű szerződést a Fénysziget-He-Ba nevű konzorciummal, hogy az a közbeszerzési eljárás indításakor csak 920 millió forint értékben kapott jóváhagyást, a jelentős költségnövekedésről pedig nem adott a jogszabályoknak megfelelő tájékoztatást.

A Főtáv kiemelte, ha az előző vezetés nem mondta volna fel a korábbi vagyonvédelmi szerződést, illetve változatlan keretek között végezte volna az egyéb üzemeltetési feladatokat, akkor azzal 304 millió forintot takarítottak volna meg, vagyis a feltételezhetően szabálytalan közbeszerzés évente ilyen összegű kárt okozott a vállalatnak.

A Főtáv akkori gazdasági vezérigazgató-helyettese nem írta alá a költségnövekedést engedélyező belső dokumentumot, holott enélkül a cég belső szabályzatai alapján nem lehetett volna megkötni a szerződést - hívták fel a figyelmet.

A Főtáv korábbi menedzsmentje emellett figyelmen kívül hagyta, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság 2019 júniusában megállapította, a vállalat szabálytalanul, visszaélésre alapot adó módon állapított meg egyes feltételeket a szóban forgó közbeszerzési kiírásban, és szabálytalan módon hirdette ki nyertesként a Fénysziget Kft.-t és a HeBa Kft.-t, mivel az általuk benyújtott referenciák nem feleltek meg a kiírásnak - olvasható a közleményben. Közölték azt is, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság akkor ötmillió forint bírsággal sújtotta a Főtávot.

(MTI)

 

 

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.