Feljelent két parlamenti képviselőt Tordai Bence, mert azok szítják a feszültséget

2020. február 24., 19:13

Szerző:

Tordai Bence, Párbeszéd képviselőjének napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlament hétfői ülése. Az ellenzéki képviselő a február 23-i, megemlékezéssel egybekötött demonstrációról beszélt. Tíz éve gyilkosok megölték az ötéves Csorba Robikát, majd hatéves nővére és édesapja vált áldozattá, mondta Tordai, aki szerint sem az a gyilkosságsorozat, sem pedig a kilencvenes években neonácik által agyonvert roma fiú ügye nem volt előzmény nélküli - írja az index. Előtte uszító cikkek jelentek meg, uszító beszédek hangzottak el, és félkatonai csoportok masíroztak településeken.

Szerinte a Fidesz által kreált szélsőjobboldali párt miatt a parlamentben is gyűlöletbeszédet hallhatunk, emiatt bejelentette, hogy feljelentést tesz ellenünk.

Náci beszédnek nincs helye - mondta. Az egyik feljelentett képviselő a fideszes Horváth László, aki miniszterelnöki megbízottként lett arca a gyöngyöspatai ügynek, a másik Dúró Dóra, a Mi Hazánk tagja.

Fotó: Facebook

Hétfőn a parlamentben Tordai azt mondta, már az is veszélyes, amikor magányos őrültek vitték a szélsőséges politikát, de amikor az államhatalom támogatja a fajgyűlöletet, annak olyan következménye lesz, mint a holokauszt.

Térjenek észhez, Orbán úr. Cselekedjenek az európai kultúra szerint, ne uszítsanak tovább, ne támogassák a gyűlöletbeszéd terjedését. Ne engedjék, hogy megint vér folyjon, mert az a kezükhöz fog tapadni - mondta.

Tordainak a kormány részéről Tuzson Bence államtitkár felelt, aki megdöbbenve hallgatta Tordai szavait. Amikor gyűlöletről van szó, akkor szerinte az éppen Tordai hangjában jelenik meg a parlamentben. A romagyilkosságokkal kapcsolatban kijelentette, azok a gyilkosságok elítélendőek, és szégyenfoltjai annak az időszaknak, amikor elkövették. És ezen időszakok éppen Tordai pártszövetségeseinek kormányzása alatt történt, amikor azok a pártok cinkosként jártak közben a gyilkosságokban.

Szerinte

tisztességtelen, hogy Tordai összekapcsol eseményeket, ahelyett, hogy azon lenne, hogy hogyan lehet felemelni a cigányságot.

Ezután jött a kötelező gyöngyöspatázás, amivel kapcsolatban Tuzson azt mondta, éppen Tordaiék uszították arra az embereket, hogy pereket indítsanak. És szerinte ez bontotta meg a békét romák és magyarok között - írja az Index.