Felfüggesztette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőeljárást

2019. április 26., 19:22

Szerző:

Felfüggesztette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőeljárást, mert a politikust európai parlamenti képviselőjelöltként mentelmi jog illeti meg – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a bíróságnak csütörtökön elküldött határozatával igazolta, hogy a vádlott a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel. Az NVB a listát április 19-én vette nyilvántartásba, e döntés hétfőn jogerőre emelkedett. A jogszabályok alapján így Czeglédy Csabát mentelmi jog illeti meg.

Czeglédy Csaba
Fotó: Facebook

A mentelmi jog miatt a Czeglédy Csabával szembeni büntetőeljárás nem lehet folytatni, ezért a bíróság a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárást a vádlott esetében felfüggesztette.

„A bíróság az NVB elnökénél kezdeményezte az európai parlamenti képviselő-választással kapcsolatosan keletkezett mentelmi jog felfüggesztését a büntetőeljárás lefolytatása érdekében”

– áll a közleményben. A költségvetési csalással gyanúsított politikus másfél évet töltött letartóztatásban. A Demokratikus Koalíció azonban áprilisban bejelentette, hogy a párt európai parlamenti választási listájának utolsó helyén szerepeltetik az ügyvédet, volt MSZP-s politikust, ezért illeti meg őt a mentelmi jog. A DK ezt azzal indokolta, hogy véleményük szerint Czeglédy Csaba egy hős, aki a börtönt is vállalja ellenzékiségéért és kormányellenes munkájáért.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.