Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Hegedűs Zsuzsa volt titkárát, aki magántaxiként használta a szolgálati autókat

2019. április 16., 18:26

Szerző:

Kedden a Fővárosi Törvényszék felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott volt titkárát, Bogdán Lászlót. A vádak szerint a férfi jogosulatlanul használta a szolgálati Audikat, jogosulatlanul igényelt diplomata-útlevelet, és csalást is elkövetett. A férfi beismerő vallomást tett, az ítélet jogerős – írja az Index.

Bogdánt közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolta az ügyészség. A mai tárgyaláson Bogdán beismerő vallomást tett, így 1 év 9 hónap börtönbüntetésre ítélték 3 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett a bíróság 2,7 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

A titkárt 2014 végén menesztették, de előtte négy évig Hegedűs Zsuzsa jobbkezeként tevékenykedett, a Minden Gyerek Lakjon Jól alapítvány munkájában is részt vett.

B. László a bíróság előtt, egy kivételes alkalommal
Fotó: Bogdán László/Magyar Nemzet

Az ügyészség 2016-ban emelt vádat ellene, azt állítva, hogy a Miniszterelnökségen jelentős kárt okozva jogosulatlanul igényelt szolgálati autót és sofőrt. Olyan is előfordult, hogy szolgálati autóval vitette magát Rózsafa településre, ahol 2014-ben a Fidesz–KDNP támogatásával polgármesterként indult és nyert. Többször vette igénybe az autót azért, hogy Hegedűs lakásához menjen, de arra is volt példa, hogy Orbán Viktor kedvenc szociológusa és szegényügyi tanácsadója kutyáját vitte sétálni a hivatali gépkocsival.

Emellett Bogdán László jogosulatlanul igényelt diplomata-útlevelet, és hivatali eljárást színlelve, térítésmentesen kért ki járási földhivataloktól tulajdoni lapokat. A vádirat szerint erre azért volt szüksége, mert a személyi titkár befolyását felhasználva indult és nyert a Nemzeti Földalap pályázatain, amelyeken állami földek haszonbérleti jogait nyerte el húsz évre.

A tárgyaláson kiderült, hogy jelenleg az Agrárminisztérium egyik háttérintézményének szakmai tanácsadója.

Büntetőpere 2017 januárjában kezdődött, Bogdán a bíróságon több alkalommal nem jelent meg. Így például vírusos betegsége miatt tavaly szeptemberben távol maradt arról a tárgyalásról is, amelyiken már ítélethirdetésre lehetett számítani.