Félelem és reszketés – helyzetjelentés a TV2-ből

„Csak imádkozunk, hogy valami jó kis vonatszerencsétlenséges témát kapjunk, mert abban legalább nincs politika.” „Mindenkinek gyomorgörcse van.” Ilyen hangulat uralkodik a Fidesz által beszántott országos kereskedelmi televízióban. Úgy tudni, közben Habony Árpád útmutatásai alapján klasszikus, celebes csomagolású politikai bulvárhíradó készül. TV2-s kollégákkal beszéltünk, olyanokkal, akik ma is ott dolgoznak, akik felmondtak és akiket kirúgtak. A nevét senki sem vállalta. Ami nem meglepő.

2016. április 8., 10:28

– Leköptek ma vagy sem? – poénkodnak egymás között a Tények riporterei, miután elterjedt a sajtóban, hogy néhány forgatáson így várta őket az interjúalany.

Pedig a hír kamu. Ahogy az is, hogy bosszúból az összes munkatárs egyszerre megy betegszabadságra. És az sem igaz, hogy a kirúgottak cinikusan gyakornoknak jelentkeznek volt csatornájuknál.

– Valaki bentről dezinformál, trollkodik vagy simán szórakozik – jegyzi meg egyik forrásunk.

A másik meg azt, hogy kínjukban röhögnek ezeken a hülyeségeken. A TV2 ma siralomház, aki maradna, az sem tudja, meddig dolgozhat még a csatornánál.

A Tények csapatából már felmondott Kőrösi Gábor szerkesztő, valamint Bihari Ádám, Hermann Gábor és Szabó Tibor riporterek. A Napló egykori csapatából nem maradt szinte senki, elküldték Vujity Tvrtkót is.

Friderikusz Sándorvállalhatatlannak nevezte a csatornát, és szerződést bontott. Kirúgták Zöldhegyi Katalin külpolitikai újságírót, a 2008 óta ott dolgozó Mokka-műsorvezető Kárász Róbertet és az utóbbi tizenkilenc évben a TV2 szinte valamennyi hírműsorában megforduló Dudás Ádám szerkesztő-riportert. Horváth Csabának, a Tények vezető szerkesztőjének az általa szerkesztett adás előtt fél órával adták át felmondólevelét. Forrásaink szerint a Tények szerkesztőségében pánikhangulat uralkodik és „mindenkinek gyomorgörcse van”.

Azt, hogy a politika mindezt miképp éli meg, Deutsch Tamás minapi véleménye mutatja: „Miért is akkora a hiszti a nagyjából másfél, csont ismeretlen TV2-s sajtómunkás felmondása miatt, mintha feloszlott volna a Rolling Stones?”

Hiszti?

Minden azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor 2012 nyarán kiadta az ukázt: a Fidesznek a többi orgánuma mellé saját, „nemzeti” országos kereskedelmi tévét kell szereznie. Közben a TV2 korábbi tulajdonosa, a német Pro7Sat.1 eldöntötte, megválik a csatornától, de a menedzsment addig taktikázott, tárgyalt a szép számú érdeklődővel, míg kifutott az időből. Az adót végül a tévé két vezetőjének, Yvonne Dederick gazdasági igazgatónak és Simon Zsolt vezérigazgatónak adták el. Akiknek nyilván nem voltak milliárdjaik a tranzakcióra, hanem minden bizonnyal Simicska Lajossal egyeztek meg, hogy a papírmunka után az akkor még Orbán-barát üzletember átveszi a TV2-t. Csakhogy a G nap felülírta a tervet, és a kegyvesztett Simicska pozíciójába a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna került, a szófogadó Simonék pedig céges ügyletek sorával igyekeztek átjátszani neki a médiavállalkozást.

Amihez Simicskának volt azért pár szava. Aznap, amikor Vajna úgy hitte, végre birtokon belül van, nagy csinnadrattával közölte az örömhírt. Csakhogy pár óra múlva Simicska és üzlettársa, Fonyó Károly szintén bejelentette, hogy övé a tévé. Természetesen Vajna jött ki győztesen a meccsből, és Habony Árpád azonnal átvette a tartalmi irányítást. Első nagy húzása volt az egykori RTL-s vezérigazgató, Dirk Gerkens szerződtetése, akit azzal bízhatott meg, hogy intézze az értékesítéssel és a reklámügynökségekkel kapcsolatos feladatokat, valamint csábítson át minél több RTL-es arcot és szakembert.

A korábban éveken át a médiapiac legbefolyásosabb személyiségének választott Gerkens forrásaink szerint „bosszút akar állni korábbi munkaadóján, és bár eredetileg úgy volt, ő lesz a csatorna erős embere, aki megtestesíti a TV2 profizmusát, szakmaiságát, mégis egyszerű aktatologató lett, semmiben nem dönt”.

Úgy tudjuk: Gerkens ellenében történt az addig a Story Magazin főszerkesztőjeként tevékenykedő Kökény-Szalai Vivien leigazolása a hírigazgatói posztra. Szalai sosem tévézett, sosem hírezett, viszont barátnője Rogánné Cecília asszonynak, így a Habony-féle baráti kör tagja.

Szalai kinevezését még a Fideszen belül sem fogadták egységesen. A vezérkarból többen is a korábbi hírigazgatót, Azurák Csabát látták volna megfelelőnek a posztra. Amúgy Szalai a szerzője a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság Kiadó által a 2014-es kampányban megjelentetett Zuschlag-könyvnek, mellyel a szocikat igyekezett lejáratni a szerző és börtönviselt alanya.

Ebben a műfajban tehát van tapasztalata Szalainak. Aki kinevezése után azonnal kibontakoztatta képességeit. A szerkesztőségben biztosak benne, hogy Szalai a célpontokat a politikai karaktergyilkosságokhoz Habonytól kapja. A TV2 visszatetszést keltve először a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójára, a kockás ingesek főszervezőjére, Pukli Istvánra támadt annak „ávós nagyapja és bűnöző testvére” miatt. Majd

az Együtt alelnöke, Juhász Péter „meggazdagodása és indokolatlan pénzszórása” került sorra.Kunfalvi Nóra riporter pechje, hogy a politikus videóra vette a teljes beszélgetést, majd azt vágatlanul kiposztolta Facebook-oldalára. Az eredeti és a híradóban leadott vágott verzió között durva volt a különbség.

Mindkét ügy komoly bukta Szalainak. Különösen azért, mert forrásaink szerint azt vállalta, rövid idő alatt a jelenlegi szűk 15 százalékról 20 százalékra viszi fel a Tények nézettségét. Ehhez képest a lejáratások nyomán március 20-án vasárnap a műsor tizennyolc éves történetének nézettségi mélypontját produkálta: 11 százalékkal.

Informátoraink szerint Szalai „mindjárt az elején rettentően teljesíteni akart, kifejezni háláját kinevezéséért, gáláns fizetéséért” a Habony–Rogán-körnek. „Meg akarta mutatni, hogyan kell politikai lejáratást csinálni. Nem jött össze.”

Habony portálfronton is aktív, köztudott, hogy egy ideje már az Origó is „hozzá tartozik”. Főszerkesztőnek az egykor a TV2-nél programigazgató, majd rövid ideig a Faktor.hu oldalt vezérigazgató György Bencét tolta be, a főszerkesztő-helyettes a korábban a Tényeknél, majd a Faktornál főszerkesztő Gábor László lett.

Gábor Lászlót még a TV2-nél „fő-, avagy nagy cenzornak” hívták kollégái, ugyanis köztudott volt róla, hogy (György Bencével együtt) a Fidesz tenyeréből eszik. Forrásaink egyöntetűen azt állítják, hogy érájukban a Fidesz kommunikációs vezérkara hetente járt be irányelveket, témákat egyeztetni, munkájukat a megrendelő megelégedésére „ügyesen, nem durván, nem átlátszóan végezték, rendre megszólalt az ellenzék is”. Ám: „Szalai megjelenésével ennek írmagja is eltűnt, maradt a nettó karaktergyilkolászás.”

A puklis és a juhászos mellényúlás után Gábor László újra feltűnt a TV2-nél, többször is hosszan tárgyalt Szalai Viviennel, a munkatársaknak tanácsadóként mutatták be. Ennek egyetlen lehetséges magyarázata, hogy Habony úgy döntött: visszatérnek a korábbi gyakorlathoz, és elegánsabban karaktergyilkoló bulvárhíradót próbálnak szerkeszteni.

Műsorvezetőnek Gábor László visszahozza élettársát, Andor Évát. Őt korábban épp Azurák Csaba volt hírigazgató bocsátotta el, mégpedig arra hivatkozva, hogy Gábor László távozása után Andor Éva párja utasításait követve dolgozott a TV2-nél. Előfordult, hogy a stúdióból próbálta meg átíratni a felkonfokat, miután Gáborral egyeztetett. Most, hogy Andor visszakerül – valószínűleg a Tényekbe –, forrásaink nem tartják valószínűnek, hogy valóban elindul az Azuráknak beígért, elvileg ősztől induló közéleti műsor.

A Tények új felelős szerkesztője igaz, csak egy napig – Miki Tímea lett, aki az Echo TV vezérigazgatója volt. 2010-ben „a magyar értékek minél színvonalasabb közvetítése” hitvallással érkezett a jobbos tévéhez.

Habony régi vágya a bulvárhíradó. Célja – az RTL híradójával szemben – egy könnyen emészthető műsor, amelyben a politika celebjeivel is előszeretettel foglalkoznak majd.

Ezen a fronton a Fidesz pionírja Rogán Antal, aki sok éve már, hogy Cili asszonnyal, két gyerekükkel és Krumpli kutyával megjelent a pletykalapokban, egyebek mellett Szalai korábbi lapjában, a Story Magazinban is. És Rogánnak igencsak bejött ez a szereplés. Emelkedett a népszerűsége és az ismertsége, ráadásul a bulvárhírek remekül elfedték az akkor még ötödik kerületi polgármester balhéit és korrupciógyanús ügyleteit. Most majd kiderül, nagyban is működik-e a Rogán-recept.

A tervek szerint a híradóban az ellenzéket lejárató, szaftos politikai anyagok is lesznek. A csomagolást pedig a klasszikus, celebes, színészes, gyerekes, kutyás-macskás hírek szolgáltatják majd. Ehhez kellett a Dirk Gerkens által átcsábított, egykori RTL-es Fókusz-műsorvezető, Gönczi Gábor „bulvárarca”.

Segítőink szerint a már korrigált, celebes bulvárhíradónak remek felületet ad majd a „politikailag megszállt” Origó, ahol várhatóan átveszik majd a TV2 híreit, azt hangsúlyozva ezzel, hogy a Tények mégiscsak korrekt hírforrás.

Forrásaink ennek ellenére úgy vélik: „A TV2-t el lehet temetni. A hangulat tényleg szörnyű. A reggeli értekezleteken mindenki retteg, nehogy a lejáratós Kunfalvi Nórával kelljen forgatni. Vele aztán nem beszélget, nem cigizik, nem kávézik senki. A hírigazgató amúgy a botrányok miatt szerencsére visszavett a pártos témákból. Ideiglenesen a szokásos »tízlábú kecske született Afrikában« jellegű hírek mennek. Mi meg csak imádkozunk, hogy valami jó kis vonatszerencsétlenséges témát kapjunk, mert abban legalább nincs politika.”

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.