Legfeljebb két, nem túl nagy kutyát és maximum három macskát tarthat Orbán Viktor Felcsúton

2019. október 24., 09:35

Szerző:

A szeptember 17-én tartott rendkívüli ülés első napirendi pontja szerint a Fejér megyei, fideszes vezetésű Felcsút korábban a kedvtelésből tartott állatok tartására nem alkotott külön rendeletet. Egészen mostanáig – írja az mfor.

Az előterjesztés szerint „a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy mind gyakoribb a korlátok nélküli kutya- és macskatartás a községben, mely gyakran okoz szomszédok közötti vitát, közegészségügyi problémát és keletkeztet birtokvédelmi eljárásokat".

Erre tekintettel készítették el a szabályozás-tervezetet, mellyel lényegében megszabják, hány házi kedvencet lehet tartani.

Eszerint két, vagy többlakásos épületben lakásonként egy, legfeljebb 15 kilogramm súlyú, máshol legfeljebb kettő 15 kilogrammnál könnyebb, vagy egy 15 kilós kutya tartható. Közös tulajdonú udvarban csak akkor lehet kutyát tartani, ha abba minden lakó beleegyezett. Ennek hiányában csak a lakásban lehet tartani az ebet.

A sétáltatást leszámítva zárt helyiségben vagy udvarban tartható kutya. Az állatot játszótérre, temetőbe vinni nem lehet, póráz nélkül sehol nem futtatható, sétáltatható az állat.

Ami a macskatartást illeti, lényegében három macskánál többje senkinek sem lehet, teljesen mindegy, hogy milyen ingatlanban lakik.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.