Felárral vették a letelepedési kötvényesek a pesti lakásokat, de meg sem nézték előtte az ingatlanokat

2019. április 30., 09:03

Szerző:

Vastagon áraztak a budapesti belvárosi ingatlanpiacon a letelepedési kötvényesek által keresett lakások eladói, akár 10 százalékkal drágábban is el lehetett adni nekik az ingatlanokat – írja a Világgazdaság.

Ráadásul általában úgy vásárolták meg ezeket az igen drága lakásokat, hogy meg sem nézték előtte az ingatlanokat. A lap szerint az ideiglenes vásárlókört a 60 millió forintnál drágább kategóriából hiányolják most az ingatlanpiacon.

Ez a vevőkör ugyanis mostanra egyre inkább eltűnik. Így a Belvárosban, Terézvárosban, Erzsébetvárosban, Józsefváros, Ferencváros, valamint Angyalföld belső részein már csökkenteni kellett a drágább lakások hirdetési árait, mert nem jelentkezett elég vevő.

Lakáspiac - Budapest - Eladó lakás a belvárosban Eladó lakás a belvárosban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A fél évvel ezelőtt véget érő program ötlete Rogán Antal fejéből pattant ki még 2012-ben. Hivatalosan arról szólt, hogy külföldiek magyarországi letelepedési engedélyt kaphattak, ha eleinte 250, aztán 300, utána pedig 350 ezer euróért (átszámítva hozzávetőlegesen 110 millió forintért) jegyeztek a letelepedési kötvényből. Ez sok, főleg távol-keleti üzletember számára joggal tűnhetett vonzó lehetőségnek, a nem túlságosan drága kötvényjegyzés fejében ugyanis az egész Európai Unióban szabadon mozoghatnak, alapíthatnak cégeket és köthetnek üzleteket. Arról nem is beszélve, hogy a futamidejének lejártával Magyarország mindenkinek visszafizeti a 350 ezer euróját, hiszen államkötvényről van szó, amellyel egy-egy kötvényvásárló a magyar államnak adott hitelt. A letelepedési kötvényeken a magyar állam körülbelül 17,5 milliárd forintot bukott, Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédje viszont tízmilliárdot, Fidesz-közeli cégek 155 milliárdot szakítottak, a magyar állam ugyanis kamatot is fizet a közvetítő cégeknek, a piaci ártól eltérő hozamot garantálva azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága megadta a kötvényjegyzési engedélyt.

Letelepedési kötvénnyel összesen 19 838 külföldi jött Magyarországra, 81 százalékuk, 15 754 Kínából.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.