Fel kellene újítani a magyar lakások 60 százalékát

Magyarországon mintegy 4,4 millió lakás található, amelyek mintegy 2,7 millió lakóépületben oszlanak meg. Egy átlagos lakás fenntartásának havi költsége 40 ezer forint. A megkérdezettek 61 százaléka szerint szükség lenne valamilyen állapotjavító beavatkozásra azon az épületen, amelyben él – többek között ezek derülnek ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) magyarországi lakáspiacot elemző kiadványából.

2016. augusztus 22., 11:28

A KSH 2015. október–novemberben végrehajtott felmérésének eredményei szerint a magyarországi lakóépületek száma közel 2,7 millióra tehető. A lakóépületek túlnyomó többsége 1-3 lakásos családi ház. A lakások száma 4,4 millió, ebből 2,7 millió van 1-3 lakásos épületben, a 4 vagy többlakásos épületekben lévő 1,7 millió lakás az összes lakás 39%-a. Mintegy 1 millió lakás van nagyméretű, 25 vagy több lakást tartalmazó épületben, amelyek főleg lakótelepeken találhatók.

A 2011. évi népszámlálás óta tovább emelkedett, és már megközelíti a 13%-ot az üres lakások aránya. E lakások többsége kistelepüléseken található, ahol a hasznosulás legfőbb akadálya a lakáspiaci kereslet hiánya.

A tulajdonosi lakáshasználat aránya csökkent. A változás a magánbérletek
terjedésének tudható be, ennek országos aránya elérte a 6, Budapesten pedig meghaladta a 10%-ot.

Egy átlagos lakás fenntartásának havi költsége 2015-ben 40 ezer forint volt. A lakásfenntartás a háztartások jövedelmének átlagosan 22%-át tette ki. Ez az arány 2003-ban ugyanennyi volt, 2010-re 25% fölé emelkedett, ekkor volt a legmagasabb, majd az elmúlt évek rezsicsökkentéseinek hatására folyamatosan mérséklődött. Budapesten egy átlagos lakás havi fenntartása 6 ezer forinttal kerül többe, mint a községekben vagy a városokban. A parasztházak, tanyák havi rezsije átlagosan 29 ezer, a lakótelepi lakásoké 39 ezer, a többszintes családi házaké 49 ezer forint.

A lakásállomány állapotának megítélése romlott a KSH korábbi, 2003-ban végzett felméréséhez képest. 2015-ben a lakók a lakások kevesebb mint 40 százalékában elégedettek maradéktalanul az épület minőségével. Ők azok, akik szerint nincs szükség az épület állapotát javító beavatkozásra. Az összes megkérdezett 61 százaléka szükségesnek tartott egy vagy több felújítási, karbantartási feladatot az épületben.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.