Szüleit okolta a válásáért, ezért fel akarta őket robbantani a csongrádi férfi

2020. január 20. 10:16 - szerző: 168 Óra

Előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, emberölés előkészülete, lőszerrel visszaélés, robbanóanyaggal visszaélés, valamint fegyveresen elkövetett magánlaksértés bűntette miatt emeltek vádat egy Csongrád megyei faluban élő férfi ellen, aki 77 éves édesanyát akarta meggyilkolni, mégpedig válogatott eszközökkel.

 

Mint a Csongrád megyei Főügyészség közölte, a férfi már hosszabb ideje rossz viszonyban állt szüleivel, a válásáért is őket okolta. 2018. novemberében elhatározta, hogy megöli a szüleit, sőt, 

velük együtt felrobbantja magát. Töltényhüvelyekből, lőporból, nitroglicerinből és rongyokból robbanóanyagot készített, magához vett egy méteres vasrudat, egy gázriasztópisztolyt, 40 lőszert, egy kést, két benzinnel töltött flakont, majd elindult szülei házához, hogy „felelősségre vonja őket”.

Csak a férfi édesanyja volt otthon, aki próbálta megakadályozni, hogy a fenyegetőző és őt a vascsővel többször megütő fia belépjen a házba, de a férfi mégis bejutott.

Megkötözte édesanyját, akinek segélykiáltásait meghallotta a szomszéd, aki odasietett. A férfi erre megnyitotta a házban lévő gázpalackot, és a lőszereket, illetve a rongyba tekert robbanóanyagokat

próbálta meggyújtani, de nem sikerült, jött ugyanis a férfi testvére, aki elzárta a palackot. A felbőszült férfi rálőtt testvérére a gázpisztollyal, de az udvaron végül sikerült megfékezni.

Az ügyészség a szörnyű vádak ellenére a vádlott felmentésére tett indítványt kényszergyógykezelése elrendelésével, ugyanis a cselekmény elkövetésekor – fogalmaz a vádhatóság – a férfi olyan elmekóros állapotban volt, ami kizárta, hogy felismerje tette következményeit. A vádlott egyébként előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

A házban, mint kiderült, olyan gázkoncentráció alakult ki, hogy egyetlen szikra robbanást okozott volna.