Feketefoglalkoztatáson kaptak egy Orbán Viktor kötélbarátjához köthető céget

2020. október 19., 07:43

Szerző:

Illegális foglalkoztatáson kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy olyan biztonsági céget, amely az Orbán Viktor miniszterelnökkel kötélbarátságban álló Garancsi István üzletember érdekeltségébe tartozik – írja a NAV közzétételi listája alapján a 24.hu.

A főtevékenységként személyi biztonsági szolgáltatást végző Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-t tavaly nyáron érték tetten, a társaság ellen szóló határozat pedig 2019 végén lett nyilvános, ám a feketén foglalkoztatók széles tömegében nem volt feltűnő a társaság neve.

Az 580 millió forint jegyzett tőkével rendelkező Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt. az elmúlt években átlagosan több mint ötmilliárd forint árbevételre tett szert, ebből az utolsó évben 325 millió forint profitot termelt, ráadásul a céginformációs adatbázisból az is kiderül, hogy a vállalat „NATO beszállításra alkalmas” minősítéssel rendelkezik, vagyis pályázóként részt vehet a NATO beszerző szervezeteinek és tagországainak nemzetközi tenderein. 

Ugyanakkor úgy fest, a Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-nél az adóhivatal által megállapított feketefoglalkoztatás nem problémás a HM szerint. A cégeknek ugyanis minden év június 30-áig kell eleget tenniük az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, magyarán a minisztérium előtt feltehetően már hónapok óta ismert, hogy a vállalkozás be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatott.

Azt pontosan nem tudni, hogy hány alkalmazottját foglalkoztatta törvénytelenül a Criterion, ahogy azt sem, hogy kapott-e ezért bírságot, és ha igen, mekkora összeget kellett fizetnie. A portál hiába kereste a céget, nem érkezett válasz, a NAV pedig azt közölte, hogy ez adótitoknak minősül, így nem felelhetnek.

 

 

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.