Fejlődik a magyar egészségügy, egy borsodi kórház csak pénzért engedte be a hozzátartozókat a szülőszobába

2018. november 4., 02:38

Szerző:

Háromezer forintot kértek a szülőszobába belépő hozzátartozóktól egy Borsod megyei kórházban azoktól a hozzátartozóktól, akik a család úgy tagját mentek el megnézni a szülőszobába – derül ki az RTL Klub Híradójának a riportjából. A belépődíjat arra hivatkozva szedték a hozzátartózóktól, hogy a védőruha, az úgynevezett zsilipruha miatt van rá szükség. Ezt látogatáskor minden kísérőnek viselnie kell, csakhogy az intézkedés sérti az egyenlő bánásmódhoz való jogot, szegény családoknak ugyanis nem pénze a belépőre. Emiatt az Európai Roma Jogok Központja törvény elé vitte a kórházat, és első fokon nyert, a bírósági ítélet szerint az egészségügyi intézménynek ötmillió forint közérdekű bírságot kell fizetnie, amin túl eltiltották a további jogsértéstől is. Ez azt jelenti, hogy a zsilipruhát ingyen kell biztosítani a hozzátartozóknak. 

Muhi Erika, a jogvédő szervezet megbízott ügyvédje az RTL Klub Híradójában arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülő nőnek az egészségügyi törvény értelmében egy nőnek joga van ahhoz, hogy a szülésnél mellette legyen egy általa választott kísérő.

A csatorna szerette volna megszólaltatni a kórházat is, de azt a választ kapta, hogy jogerős döntésig az egészségügyi intézmény vezetése nem akar nyilatkozni.