Európai parlamenti politikusok zúdítottak össztüzet a magyar felhatalmazási törvény tervezetére

2020. március 25., 15:10

Szerző:

Nemcsak itthon, az Európai Parlamentben is nagy vihart kavar az Orbán-kormány felhatalmazásitörvény-tervezete – írja az Index.

Az EP állampolgári jogi, belügyi szakbizottságnak elnöke, Juan Fernando López Aguilar által írt, kedden nyilvánosságra hozott dokumentum felhívja a figyelmet, hogy az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.

Mivel a szakbizottság aggasztónak találja a vészhelyzet kiterjesztését, arra kéri az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy 

a felhatalmazási törvény összhangban áll-e az EU alapszerződésének 2. cikkével, amely a demokrácia és az emberi jogok tiszteletét írja elő.

A közleményen mélyen felháborodott Deutsch Tamás, a  Fidesz EP-delegációjának vezetője azt írta az  EP elnökének, David Sassolinak, hogy 

„Gyalázatos, hogy a halálos koronavírus járvány közepette, amely több millió európai életét fenyegeti, az Európai Parlament szakbizottsága

ahelyett, hogy idejét és intellektuális képességeit a megelőzés és az európai emberek életének védelmében hasznosítaná,

hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt.

EU-tisztújítás - Megválasztották Junckert az Európai Bizot
Fotó: MTI/Beliczay László

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő sem maradt tétlen, Twitter-oldalán megírta, hogy miközben Spanyolországában 40 ezer koronavírusos beteg van, a LIBE elnöke mégsem a honfitársai miatt aggódik, hanem mással – a magyar koronavírus-törvény jogi aggályaival – foglalkozik. Ez Hidvéghi szerint szégyenletes. 

Mindeközben a néppárti osztrák Othmar Karas képviselő – nem mellesleg az EP egyik alelnöke – a honlapján úgy fogalmazott: Orbán a koronavírussal visszaélve sújt le a demokráciára. Karas szerint a törvény egy újabb támadás a jogaállamiságls a liberális demokrácia ellenne, amellyel Orbán Erdogan nyomdokain halad.

Az EP szociáldemokrata frakcióját vezető  Iratxe García Pérez hasonló szigorúsággal foglalta össze véleményét:  

„Orbán Viktor csak saját hatalmi érdekeit akarja erősíteni a kialakult egészségügyi krízist kihasználva."

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.