Fasisztának nevezte Orbánt és idevágó jellemvonásait is körülírta a Yale Egyetem filozófiaprofesszora a New York Timesban

2018. október 21., 18:46

Szerző:

– Túlzás-e a fasizmus fogalmát használni a mai populista vezetőkre? – kérdezi Jason Stanley, a Yale Egyetem filozófiaprofesszora, akinek videóját a New York Times publicisztikai rovata tette közzé a Twitteren. A filmben – amelyet a hvg.hu vett először észre – Stanley, aki 10 éve foglalkozik a fasiszta propagandával, sorra elemzi a világszerte fellelhető fasiszta vezetők stílusát, ideológiai építőkockáit.

Ebbe a sorba fért be Orbán Viktor, mint az egyik fasiszta vezető.

A videóban (1:35-től) elhangzik, hogy fasiszták történelemfelfogásának része egyik alapeleme a mítikus múlt, így például Orbán azért változtatta meg az Alaptörvényt, hogy Magyarország újra nagy legyen.

Az összeesküvés-elméletek is részei a populista vezetők mostanában dívó uralmának, Donald Trumpot is „meg akarják buktatni” az államon belül összeesküvők, ez a Q-elmélet a jobboldalon. Ehhez márpedig elég közel áll Orbán Soros-fóbiája – mondja Stanley, aki ugyanakkor „Orbán vad kampánya a globális zsidó összeesküvés ellen” kifejezést használja (3:53), de az utána következő részlet Orbán beszédéből egyértelművé teszi, a Soros-kampányról van szó.

A sok párhuzamot elrettentésnek szánja a holokauszttúlélőktől származó Stanley, nehogy túl késő legyen észbe kapni.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

2024. április 23., 07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.