Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Farkas Bertalan 70 éves lett, és elárulta, mit tervez

2019. augusztus 5. 08:52 - szerző: 168 Óra

Tucatnyi országból köszöntötték a 70. születésnapját ünneplő Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst. A tábornok a mai napig aktívan tevékenykedik – írja a Blikk.

Remekül érzem magam, fantasztikus ez a nap – mondta a lapnak az asztronauta. Amerikától kezdve Bulgáriáig, Csehországon át Oroszországig mindenhonnan érkezett köszöntés, jó egészséget kívántak, ami óriási dolog. 

Fotó: MTI/Zih Zsolt

Mostanában is számos meghívást kap itthonról és külföldről egyaránt. – Nemrégiben egy nagyobb projekt elősegítésében vettem részt. Nemrég tértem haza ugyanis Moszkvából, ahol a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem rektorával tárgyaltam – árulta el. Elmondása szerint ha idehaza is beleegyeznek, akkor a moszkvai egyetem együttműködési szerződést ír majd alá a Semmelweis Egyetemmel.

Úgy gondolom, ez egy elég fontos dolog lesz a magyar kutatás-fejlesztés területén is, hiszen a Lomonoszov Egyetemen most hoztak létre egy olyan tanszéket, ahova olyan, a 18. évüket már betöltött egyetemista lányok és fiúk jelentkezhetnek, akik űrhajósok szeretnének lenni, s ott hat évig készülnek az űrhajózásra. Egy ilyen képzéshez csatlakoznék Magyarországról, s fantasztikus dolog lenne, ha szerepet kaphatnék a jövő űrhajósainak felkészítésében.