Szinte elérhetetlen, ezért alig keresett a falusi csok, még a bankoknak is alig éri meg az állami támogatású hitelezés

2019. július 29., 17:46

Szerző:

Mindössze két pénzintézet vette fel hitelkínálatába a falusi csokot, de támogatási és a hitelfeltételek miatt kevés ingatlanra tudják ténylegesen felvenni a gyermekes családok, illetve a családalapítás előtt álló házasok – derül ki a Napi.hu cikkéből.

Fotó: Bazánth Ivola

A hagyományos családi otthonteremtési kedvezmény mellett ezt a támogatási formát kimondottan az elnéptelenedő kistelepülésen élők számára javasolta a kormány, azonban egyelőre rendkívül csekély az érdeklődés iránta mind a pénzintézeti, mind lakossági oldalról. A portál összegzi, hogy

  • a falusi csok felverte a helyi ingatlanárakat;
  • pusztán az OTP és a Takarékbank nyújt a csokkal lehívható hitelt;
  • a hiteleket nem szívesen adják ki a bankok a falusi környezetre jellemző vályogházakra, illetve erősen felújítandó, így kockázatos ingatlanokra;
  • a falusi családoknál sokkal nagyobb probléma az önerő és a megfelelő kereset biztosítása.

Nagy valószínűséggel az említett körülmények miatt a portálnak a két bank nem is adott ki információt arról, hogy eddig hány csok-hitelre vonatkozó kérelmet fogadtak be.

A nem falusi, hanem általános csok esetében is van lehetőség használt ingatlanra államilag támogatott hitelt felvenni, ami több banknál is elérhető július eleje óta, de a Budapest Bankot leszámítva egyik pénzintézet sem adott adatokat a befogadott hitelkérelmekről. A Budapest Banknál is mindössze 12 igénylést adtak be, átlagosan 11 millió forintot kérnek a családok az ingatlanra.

A portál megjegyzi, hogy megnőtt az eladó falusi ingatlanok száma. Megjegyezzük, a falusi csok eredményezheti azt is, hogy

ugyan több család nagyobb vagy jobb minőségű otthonhoz juthat, de az eladott ingatlanok tulajdonosai a tőkével elköltözhetnek, növelve a falusi elvándorlást.

 

Mi a falusi csok?

A falusi csokot 2486 ötezer főnél kisebb lakosú településen élő családok hívhatják le, ahol csökkenő népességet regisztráltak. A támogatás három gyermek után elérheti a 10 millió forintot, és használt ingatlanra is fordítható, azonban ennek felét lehet csak a vásárlásra költeni, a többi felújításra adja az állam. Az állami támogatás lehívható felújításra vagy bővítésre is, azonban az maximum 5 millió forint lehet. Ehhez hívható le a két pénzintézetnél elérhető állami támogatású hitel.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.