Fáklyás felvonulással ünnepelte Budapest 145. születésnapját az MSZP-Párbeszéd

2018. november 17., 19:20

Szerző:

Mintegy százan vehettek részt az MSZP és Párbeszéd által rendezett fővárosi fáklyás felvonuláson – számolt be tudósítónk. Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából szervezett ugyanis megemlékezést és fáklyás felvonulást a két párt.

– 145 éve, 1873. november 17-én Pest, Buda és Óbuda egyesítésével kezdte meg végtelenbe nyúló történetét az a világváros, amivé Budapest válhat. Ma az a felelősségünk, hogy ezt az esélyt valósággá tegyük – írták az esemény meghívójában. 

A találkozó pikantériája volt, hogy a pártszövetség két egymással is versengő főpolgármester-jelölt-jelöltje is felszólalt. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke ugyanis együtt vonult fel Budapest szabadságának és egységének megőrzéséért.

Fáklyás felvonulás Budapest 145. születésnapján
Fotó: Merész Márton

Azt kívánták ezen a módon demonstrálni: ahogy Pest és Buda elválaszthatatlan egységet alkot, úgy alkot egységet minden magyar, úgy érdemel mindenki esélyt a jövőre.

– Budapest az ország fővárosa, minden magyar közös otthona, éljen bárhol a világban. Sorsa és fejlődése összefonódik minden magyar történetével, közös jövőnkkel. Miközben ez közös városunk, a budapestiek közössége épp úgy, mint Magyarország társadalma végletesen megosztott. Szegény és gazdag, diplomás és szakdolgozó, fiatal és idős között ma sok helyen szinte áthatolhatatlan falak állnak, megosztottságukkal pedig visszaélnek és felhasználják ellenük. Budapest csak akkor válhat azzá a XXI. századi modern, fenntartható, fejlődő metropolisszá, amire adottságai és az itt élők tehetsége alkalmassá teszi, ha felszámoljuk a mesterségesen generált megosztottságot – tették egyértelművé.

Az ünnepségen Karácsony és az előtte felszólalók sem nevezték meg a főpolgármester-jelölteket, hiszen a pártszövetség elkötelezett az előválasztás megtartása mellett. De azt kijelentették hogy a következő főpolgármester biztos „itt van köztünk”.

Horváth Csaba és Karácsony Gergely együtt demonstrált a főváros egysége érdekében
Fotó: Merész Márton
 
Fotó: Merész Márton

Az MSZP szerint egyébként Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester Budapest kifosztásáról irt alá szándéknyilatkozatot. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szombaton sajtótájékoztatón reagált a dokumentum aláírásának bejelentésére:

– A szándéknyilatkozat annyit sem ér, mint a papír, amelyre nyomtatták – fogalmazott az ellenzéki politikus, majd hozzátette, Tarlós István „bábfőpolgármesterként” folytathatja munkáját, hiszen egy kérdésre elismerte, akkor is támogatja a Fideszt, ha nem tartják be a mostani megállapodást.

Horváth kiemelte, Budapestnek szüksége lett volna egy olyan valóban hiteles együttműködési megállapodásra, amelyik garantálni tudja, hogy a budapestiek napi átlagosan 20 milliárd forintos adóbefizetését megfelelő arányban használják fel a fővárosi közszolgáltatások finanszírozására. Az MSZP mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön egy a mindenkori kormány és városvezetés kapcsolatát rendező törvény – tette hozzá.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.