Fajtája túlélését remélik Banutól, a perzsa leopárd lány egyelőre új helyével ismerkedik

A szerelmi történet kibontakozását a budapesti állatkertben várják.

2021. január 15., 14:54

Szerző:

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyik legújabb lakója Banu, a hároméves nőstény perzsa leopárd, aki december elején érkezett Budapestre a Jászberényi Állatkertből - közölte közleményében a fővárosi intézmény. Az állat jelenleg új otthonával, elsősorban a kifutóval ismerkedik. 

Az állatkerti szakemberek azt tervezik, hogy amikor Banu már kellőképpen hozzászokott új otthonához, megkezdik az összeszoktatását a jövendőbelijének kiszemelt Akhum nevű hímmel, aki 2018 óta él Budapesten. 

Csökkenő egyedszáma és zsugorodó élettere miatt a perzsa leopárd a leopárdok veszélyeztetett alfaja. Természetvédelmi célú állatkerti szaporításukat Európában az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogram hangolja össze.

A budapesti állatkertben 2003 óta foglalkoznak perzsa leopárdokkal, így a hazai közönség először a fővárosban láthatott ilyen állatokat.

A Banu (más latin betűs átírással Banou, illetve Banoo) egyébként perzsa női név és eredetileg hölgyet jelent - derül ki az állatkert közleményéből.

 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.