"Ezt a fájdalmat tényleg semmihez sem tudom hasonlítani" - egy koronavíruson átesett férfi beszámolója

2020. március 29., 14:19

Szerző:

Másfél hétig szenvedett a koronavírus miatt Felkai Ádám, a Rakéta.hu újságírója, aki a betegségéről egy cikkben számolt be. Azt írta, negyvenévesen, egészségesen kapta el a vírust, így olcsón megúszta, nem került kórházba.

Az egész múlt hétfőn kezdődött köhögéssel és hőemelkedéssel. Nem a híres „száraz köhögés” volt, nem fájt a mellkasom sem, légzési nehézségem sem volt. Ja és végig éreztem a szagokat és az ízeket. A köhögés ráadásul másnapra abba is maradt.

Második és harmadik nap magas, 38,5-38,7 fokos láza volt és nagyon fájtak az izmai. Ezért gondolt koronavírusra, mert ilyet korábban nem érzett.

Az influenza okozott már ízületi fájdalmat, a bőr karcos érzését, de ezt a fájdalmat tényleg semmihez sem tudom hasonlítani.

Hagyományos fájdalomcsillapítót vett be, az enyhítette a tüneteket. Negyedik napra elmúlt a fájdalom, ekkor "volt egy jó délelőttje", délutánra viszont "érkezett a halálos kimerültség és a 38,5 fokos láz."

Koronavírus - Szent László Kórház
Fotó: Szigetváry Zsolt

A következő napokban ugyanaz ismétlődött: reggel hőemelkedése volt, dél körülre ment fel annyira a láza, hogy szabályosan vacogott a foga. Bevett egy lázcsillapítót, de estére ismét belázasodott, ami reggelre magától elmúlt.

Szerdára - tehát másfél héttel az első tünetek után visszajött az étvágya, pénteken csak hőemelkedése volt, a cikk írásának napján, szombaton pedig már az sem. Azt gyanítja, a 8 éves kislányától kaphatta el a betegséget, mert először ő lett beteg és pozitív. Nem tudja pontosan, a gyerek hol kapta el a betegséget - erre csak spekulációi vannak -, mindenesetre közölte,

sem ő, sem családja nem járt külföldön és legjobb tudomása szerint fertőzöttel sem érintkeztek.

Arról is írt, a gyerekei hogy vészelték át a betegséget. Rajtuk elmondása szerint nagyon gyorsan átment a fertőzés, pár napig voltak csak lázasok, illetve a nagyobbik fia annyit sem.

Megjegyezte, neki nem voltak tipikus tünetei, nem tartja kizártnak, hogy a vírusfertőzés elmúlt három nap alatt, és a hosszú ideig tartó lázat egy bakteriális felülfertőzés okozta. Utóbbira ugyanis kapott egy erős antibiotikumot, ami segített. Twitter oldalán leírta azt is, őt egy magánlaborban tesztelték le, majd annak eredménye után családtagjain már az állami rendszerben végezték el a vizsgálatot. A gyerekek addigra már meggyógyultak.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.