Ezermilliárdokat bukhat Magyarország, az Elios-ügy csak az egyik ok lehet

2018. november 9., 19:08

Szerző:

Minden korábbinál keményebb következményei lesznek az Orbán-kormány hajlamának korrupcióra, és az Európai Bizottság már figyelmeztető levelet küldött a magyar kormánynak az átutalások felfüggesztéséről – állítja Jávor Benedek a Népszavának adott interjúban.

A Párbeszéd EP-képviselője szerint hónapok óta tudható, hogy az uniós támogatások részletei nem érkeznek meg Magyarországra, emiatt felhalmozódott a hiány. Ez egyes források szerint a háromezer milliárd forintot is elérheti. 

– A Bizottság figyelmeztető levelet küldött a kormánynak, amelyben jelzi, hogy – mivel a döntéshozatal és a kifizetések jogszerűségét, átláthatóságát a magyar kormányzati intézmények a korábban közölt brüsszeli kifogások nyomán nem tudták bizonyítani, felfüggesztik az érintett operatív programok pénzeinek átutalását

– mondja a képviselő.

Hozzátette, hogy ezt a kormánynak is tudnia kell, mivel az Ecofin, vagyis a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa legutóbbi ülésén is napirenden volt.

Fotó: Facebook/Jávor Benedek

Jávor szerint nem a migráció elutasítása miatt bünteti Magyarországot Brüsszel, ahogyan azt a kormányzati kommunikáció állítja. Sokkal inkább a korrupciógyanús ügyek miatt.

– A kormány mintegy 1600 milliárd forintot fizetett ki előlegként, viszont csupán néhány százmilliárd érkezett Brüsszelből, ami önmagában is 1000 milliárdnál nagyobb hiányt generált – magyarázza.

Megjegyzi, hogy ha a felfüggesztés miatt a költségvetési hiány túllépi a három százalékos GDP-arányos határt – amire az említett nagyságrend miatt van esély –, akkor túlzottdeficit-eljárás indulhat Magyarország ellen.

- Az Elios-ügy csak az egyik kilógó lóláb a sok közül. Az összefüggés ugyanakkor annyiban mindenképpen fönnáll, hogy ez az eset világosan megmutatta az Európai Bizottságnak egyrészt a magyarországi pénzosztó rendszer gyengeségeit, másrészt pedig azt is, hogy a rendszerhibákat az igazságszolgáltatás sem képes korrigálni: sem a támogatások odaítélése, sem az elszámoltatás nem működik elfogulatlanul

– jegyzi meg.

A lap megkereste az ügyben a Pénzügyminisztériumot, ahol annyit közöltek, hogy semmilyen felfüggesztés nem történt a kifizetéseket érintően, de a figyelmeztetést nem cáfolták.