Ez nem tréfa, nem szavazott meg a Fidesz valamit, amire Orbán Viktor az áldását adta

2019. április 1., 14:15

Szerző:

Tartózkodással akadályozták meg a fideszes képviselők az Országgyűlésben, hogy az LMP javaslatára a parlament elé kerüljön az a diplomáciai nyilatkozat, amiben elítélik a menekültekkel kapcsolatos gyűlöletkeltést - írta a hvg.hu. Az ellenzéki párt által kitalált slusszpoén az lett volna, hogy a kairói EU-Arab Liga csúcstalálkozón Orbán Viktor is aláírta a saját belföldi politikájával szembemenő nyilatkozatot.

Februárban Egyiptomban az Arab Liga és az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozásán a felek aláírták a Sharm el-Sheikh-i nyilatkozatot többek közt a kulturális, biztonsági és gazdasági együttműködésről. A zárónyilatkozatban viszont az is benne volt, hogy támogatják a menekülteket, elítélik a gyűlöletre, a rasszizmusra és az intoleranciára való uszítás minden formáját – és ezt Orbán Viktor is egyetértően szignójával látta el Magyarország képviseletében.

Erre az ellentmondásra akart rávilágítani az LMP-s Ungár Péter azzal, hogy országgyűlési határozati javaslat formájában is a ház elé vitte volna pontosan ugyanazt a szöveget, mint amit a kormányfő – kint – helyeselt. A csapdahelyzet az lett volna, hogy kiderül, mi a kisebb rossz: leszavazni azt, amivel Orbán egyetértett, vagy megszavazni a saját politikájukkal ellentétes szöveget.

Az európai ügyek bizottság hétfői ülésén azonban a fideszes tagok tartózkodtak, így akadályozták meg, hogy a parlament elé kerüljön a javaslat, hiába támogatta három ellenzéki képviselő.

Ungár Péter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.