Ez mindent elmond az Orbán-kormányról: egymilliárdot adnak a határon túli magyar családokra, nyolcmilliárdot a futballra

2018. január 9., 17:40

Szerző:

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján tett bejelentést a 2018 a külhoni magyar családok éve programról, amelyben egymilliárd forintból támogatják külhoni magyar kisközösségek, vállalkozások, egészségügyi intézmények családbarát tevékenységét, képzéseket és táborokat is. A külhoni magyar kisközösségek családbarát tevékenységének a fejlesztéséért 200 millió forintra lehet pályázni, azokra a külhoni magyar vállalkozásokra, amelyek családbarát vállalkozást hoznának létre vagy családokat segítő szolgáltatásaikat erősítenék, 400 millió forint jut, az egészségügyi intézmények szakmai és anyagi támogatásának kerete 210 millió forint. E körbe tartozik – idézte az MTI az államtitkárt – az egészségügyi szűrések eljuttatása szerte a Kárpát-medencében, továbbá védőnői hálózat kialakítása is, együttműködve a Magyar Védőnők Egyesületével.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Állandó Értekezlet még tavaly november 10-én döntött arról, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve lesz. Ennek a tematikus nyitórendezvényét február 2-án tartják, az egésznek a szépséghibája pedig csak az, hogy eközben az Orbán-kormány a határon túli magyar futballra idén nyolcszor ennyi pénzt, több mint nyolcmilliárd forintot szór el. Ami ugyanis a környező országok futballakadémiáinak és -klubjainak a támogatását illeti, a Magyar Közlöny tanúsága szerint

 

Topolyán 1,5 milliárd,

Eszéken egymilliárd,

Lendván 1,3 milliárd,

Révkomáromban 140 millió,

Dunaszerdahelyen 1,1 milliárd,

Munkácson 1,65 milliárd

Csíkszeredán 500 millió,

Sepsiszentgyörgyön pedig egymilliárd 

forint magyar adófizetői pénzből képezhetik a jövő futballistáit. Ma az Index írta meg, hogy ez  nyolc futballakadémia az elmúlt két év alatt, 2016-2017-ben húszmilliárd forint támogatásban részesült.  Többnyire olyan klubokról van szó, amelyek partneri viszonyban állnak a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és NER-milliárdos fémjelezte Puskás Akadémiával. Ilyen a sepsiszentgyörgyi, a csíkszeredai, a topolyai és az eszéki akadémia (az eszéki klub, az NK Osijek Mészáros Lőrinc tulajdonában van), a Munkácsi Labdarúgó Akadémia viszont Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szűk pátriájának, Kisvárdának a futballklubjával áll kitűnő viszonyban.

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.