Ez lesz a sztrájkok éve? Már a dunaújvárosi Hankook-gyárban is munkabeszüntetésre készülnek a dolgozók

2019. február 23., 14:53

Szerző:

A bértárgyalások megakadása miatt sztrájkbizottság alakult a dunaújvárosi Hankooknál - közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szombaton. A közlemény szerint "pattanásig feszült" a helyzet a dunaújvárosi, dél-koreai tulajdonban lévő Hankook gumigyárban, ahol a cégvezetés egyoldalúan felfüggesztette a szakszervezettel folytatott bértárgyalásokat és befagyasztotta a konzultációt. 

A szakszervezet szerint a cégvezetés arról értesítette a dolgozókat, hogy az üzemi tanács javaslatait fogják majd figyelembe venni a béremeléskor, holott bérmegállapodásra csak a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete jogosult. A cégvezetés február 20-ra ígérte az újabb konzultációt, amelyen a képviselője nem jelent meg, érdemi javaslatot nem küldött, és azt állította, hogy nem volt módja a távol-keleti tulajdonossal egyeztetni - áll a közleményben.

Mint ismert, a győri Audi-gyárban tartott sikeres januári sztrájk után több magyarországi multicég üzemében is sztrájkoltak (például a Bosch hatvani és miskolci gyárában), illetve további sztrájkfenyegetéssel értek el béremelést a munkavállalók. Az esztergomi Suzuki-gyárban pedig szakszervezet alakult, mire a gyárvezetés kirúgta a szakszervezet titkárát.

Sztrájk a béremelésért a győri Audi gyárban Sztrájk a béremelésért a győri Audi-gyárban
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.