Ez gyors volt: már munkába is álltak a kormány megbízottai a kórházakban

2018. szeptember 14. 09:38 - szerző: 168 Óra

Már munkába is álltak a kormány megbízottai a kórházakban, amelyeket az Állami Számvevőszék és a szaktárca is vizsgál. Az ÁSZ közben további kórházakban vizsgálódik, és újabb kórházakban találta átláthatatlannak a gazdálkodást – írja a Népszava.

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön a számvevőszék bejelentette, hogy súlyos szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ öt egészségügyi intézménynél. A Tolna Megyei Balassa János Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet, valamint a Berettyóújfaluban működő Gróf Tisza István Kórház 2014 és 2016 közötti gazdálkodását ellenőrizte a hatóság. A vizsgálat eredménye, hogy valamennyi intézményben szabálytalan volt a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint a pénzügyi és a vagyongazdálkodás.

Fotó: 168 Óra archív

A Népszava úgy tudja, hogy a héten mintegy tucatnyi intézménybe megérkeztek a költségvetési felügyelők is. Első körben csak oda delegált kincstári szakembert a kormány, amelyeknek a lejárt adóssága több mint az éves bevételük tíz százaléka.

A nyári ÁSZ vizsgálat óta a minisztérium is felállított egy elemző csoportot, amely a kórházak működését vizsgálja. Fábián Attila, az Egészségbiztosítási Alap működtetéséért felelős helyettes államtitkár irányításával a következő két évben 16 intézményt világítanak át, az első négy kórház működésének elemzése el is kezdődött.