„Ez egy több száz éves intézmény, amelyet most egy csalással lesöpört az asztalról a fideszes többség”

2018. december 10., 17:31

Szerző:

Miután kivonult a teljes ellenzék a mai botrányos parlamenti ülésről, közös sajtótájékoztatót tartottak, amit az MSZP Facebook-oldalán közvetítettek.

A képviselők azt mondták el, hogy mit fognak tenni a rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítás elfogadásának megakadályozásáért.

Az ellenzék ugyanis 2925 módosító javaslat benyújtásával akarta volna megakadályozni, hogy a parlament megszavazhassa a rabszolgatörvény néven elhíresült módosítást, a Fidesz azonban villámgyorsan lépett. Kövér László házelnök és az Igazságügyi bizottság határozata alapján egyetlen szavazással döntenek az összes javaslatról. Az ülés ezután botrányba fulladt, az ellenzék síppal, kiabálással reagált a döntésre, majd kivonultak az ülésteremből. Kövér László közben felsorakoztatta az országgyűlési őrséget a folyosón.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke elmondta, hogy a Fidesz megfosztja az ellenzéket attól az alapvető jogától, hogy tiltakozzon valami ellen a parlamentben.

– Ez egy több száz éves intézmény, amelyet most egy csalással lesöpört az asztalról a fideszes többség. Az Igazságügyi bizottság teljesen alkotmányellenes és házszabály-ellenes döntése értelmében egyben szavaztatta azt a 2925 módosító indítványt, amelyet a napirendhez nyújtottunk be, amelyről 150 órán keresztül a Fidesznek szavaznia kellett volna, hogy megtanulja, mit jelent plusz 150 órát dolgozni

– tette hozzá a szocialista politikus.

Hozzátette, hogy kiállnak a szakszervezetek mellett, és minden eszközt megragadnak ahhoz, hogy a parlament ne tudja elfogadni ezt a törvényt, mert az a magyar dolgozókat szolgáltatja ki a multicégeknek.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vadai Ágnes DK-s képviselő kijelentette, hogy már a napirend előtti felszólalásoknál látszott, hogy Kövér László ideges házmesterként fog viselkedni, ez pedig folytatódott. Véleménye szerint a házelnök arra készül, hogy erőszakkal távolítsa el az ellenzékieket, ezért sorakoztatta föl a parlamenti őrséget a vita alatt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője elmondta, hogy szerinte a kormánypártok rettegnek, mert tudják, hogy aljasságra készülnek a törvény elfogadásával.

– A Fidesz-KDNP sem az emberekkel nem tárgyal, sem az ellenzéki pártokkal nem tárgyal, nem hajlandó most már a saját szabályait sem betartani. Pontosan azért, mert az egyetlen eszköz, ami a kezében maradt, az az erőszak

– jegyezte meg.

Kijelentette, hogy az ellenzék ma már nem is megy vissza az ülésre, mert nem hajlandóak részt venni ebben a cirkuszban. Megjegyezte, hogyha a kormánypártok áttolják a törvénymódosítás elfogadását, akkor az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordul közösen az ellenzék.

Lukács László, a Jobbik frakcióigazgatója kijelentette, hogy minden erő és lehetőség a kormánypártok oldalán áll, az ellenzék pedig nem kért többet, minthogy a házszabálynak megfelelően tárgyaljanak a kérdésről, a munkavállalók helyzetéről. Erre viszont nem kaptak lehetőséget, ezért nem volt más választás, minthogy az ellenzék egységesen fellépjen a törvényjavaslattal szemben.

Keresztes László Loránd, az LMP társelnöke szerint a kérdés egy táborba sodorta az ellenzéket. Úgy látja, hogy a legveszélyesebb javaslata ennek a törvényciklusnak a rabszolgatörvény, és maga az eljárás jogszerűsége is megkérdőjelezhető, ahogy a kormánypárt a vitát lefojtotta. Elmondása szerint nem lehetett tudni, hogy mi történik az ülésen, akkora volt a káosz.

– Itt ma a demokrácia fekete napjának voltunk a tanúi, káoszba fulladt az Országgyűlés, és úgy látszik, ez a kormánypárti többséget és a levezető házelnök urat ez tökéletesen kielégítette

– állapította meg.

Szél Bernadett független képviselő hozzáfűzte, hogy ma nem csak az ellenzéki képviselőket hallgattatták el a parlamentben, hanem az ellenzéki szavazókat is.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.