Ez a tétje Putyin budapesti látogatásának

2017. január 25. 15:55

Putyin közelgő budapesti látogatása ma jóval kevésbé kockázatos a Fidesz számára, mint amikor az orosz vezető két évvel ezelőtt, a Krím félsziget annektálása idején látogatott Magyarországra – írja elemzésében a Policy Agenda.

Az elemzés szerint ma több szempontból is más a helyzet, mint 2015 elején, amikor a kormány nagy belpolitikai traumákon volt túl. A netadós tüntetés szimbolikusan is megrendítette a hatalmukat, húsz százalékkal elveszítették az újpesti időközi országgyűlési választást, a kitiltási botrány közepén volt a párt. Február 6-án ráadásul nyíltan összecsapott a Fidesz politikai és gazdasági vezetése. Az emlékezetes G nap is megmutatta, hogy komoly belső problémákkal küzd a párt.

A kép Orbán Viktor legutóbbi, 2016-os moszkvai látogatásán készült. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az akkori Orbán–Putyin-találkozó első olvasatban a magyar fél számára inkább kínos, de nem elkerülhető volt, míg az oroszok azt tudták felmutatni, hogy ha akarnak, tudnak kétoldalú tárgyalásokat folytatni az EU határain belül is. 2017-re a helyzet megváltozott. Egyrészt nincsen diplomáciai karanténban az orosz elnök. A két évvel ezelőtti budapesti látogatása óta volt már Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Finnországban, Szlovéniában, Németországban. Azaz ugyan tény, hogy Budapest volt az első „állomás”, de ezt pár hónapra rá követte több is.

A Policy Agenda szerint 2015-től eltérően a Fidesz uralja a magyar belpolitikai napirendet. Nincsenek közelgő időközi országgyűlési választások, ahol azonnal visszajelzést kapnának a rossz politikai döntéseikről, mint az 2015 februárjában Veszprémben és áprilisban Tapolcán történt. Nincsen szervezett politikai ellenállás állandó utcai jelenléttel, az ellenzék egyik fele pedig az összefogás-nem összefogás problémával küzd, míg a másik fele újrapozicionálás alatt áll, azaz nem mutatnak kormányzati alternatívát.

Amit várni lehet


Külpolitikailag a mostani látogatásnak nincs akkora jelentősége, mint a két évvel ezelőttinek, sokkal inkább megerősítésül fogja felhasználni mindegyik fél arra, hogy megváltozott a világ. Donald Trump megválasztása a magyar kormány szempontjából azért fontos, mert feltételezhető, hogy kevésbé kell az amerikai kritikáktól tartania.

Az elnöki vizit egyetlen érdekesebb kérdése, hogy meddig megy el Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciók kritikájában. Megmarad a korábbi szinten, azaz károsnak és rossz döntésnek nevezi, de a kollektív határozatot elfogadja, vagy kezdeményezőként próbál fellépni a kérdésben, és megpróbálja megakadályozni a szankciók meghosszabbítását? Belpolitikailag azonban nincs igazi tétje a látogatásnak, hiszen az ellenzék széttagoltsága miatt nem várható semmilyen határozott, komoly figyelmet keltő bírálat – írja a Policy Agenda.