Kásler Miklósék szerint az emberek tehetnek róla, hogy ennyi köztük a rákbeteg

2020. február 6., 10:08

Szerző:

Magyarországon halt meg a legtöbb rákos beteg a schengeni övezetben 2016-ban, százezer lakosra összesen 345 daganatos betegség miatti halálozás jutott nálunk – írtuk kedden az Eurostat adatai alapján.

 

A lesújtó jelentésre az Emmi  is felkapta a fejét: „az Eurostat adatai rendkívül félrevezetőek, ugyanis az európai országok többségében egyáltalán nincsen rákregiszter, és nem rendelkeznek olyan pontos adatokkal, mint amilyenek a magyar rákregiszterben szerepelnek” – írta közleményben a tárca.

Az Emmi ezt azzal magyarázta, hogy itthon minden rákbeteget regisztrálnak, azokat is, akik más betegségben halnak meg, és életükben nem is tudtak a daganatos betegségükről – azokban az európai országokban, ahol kevesebb boncolást végeznek, viszont az ilyen betegek nem is szerepelnek a statisztikában.

Hozzátették még:

„A rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik azonban a legtöbbet, mert

a magyarországi magas megbetegedési arány legfőbb oka a helytelen életmód és az, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre. Csak egyetlen példa: tíz tüdőrákos közül kilenc dohányzik vagy dohányzott” 

A megelőzés, és az egészségtudatos életmód valóban életeket menthet, tény viszont az is is, hogy a 2019-es adatok szerint majdnem két hónapot kellett várni egy kardiológiai szakrendelésre, az RTL Klub tavaly novemberi összeállítása szerint pedig több budapesti szakrendelőben az időpontkéréshez is külön időpontot kellett kérni.

Mindemellett az egymilliárd forintért vásárolt mobil szűrőállomások tavaly átlagosan havonta egyszer mentek el valamelyik vidéki településre, télen pedig ki sem álltak a parkolóból. 

(A Népszava nyomán)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.