Megszólalt az Európai Unió bírósága, a magyar bírák visszakapják a jogot, hogy dönthessenek a menedékkérelmi ügyekben

2019. július 30., 09:51

Szerző:

Még 2015-ben a menekültválság alatt változtatott az Orbán-kormány a menedékjogi szabályozásokon, mégpedig úgy, hogy a bíróságoknak ne legyen érdemi lehetőségük megváltoztatni a hatóság, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal határozatait.

Ezt a módosítást támadta meg az Európai Unió Bíróságán a Magyar Helsinki Bizottság, és mint hétfőn közölték, sikerrel.

Az MHB egy orosz ellenzéki üzletember és aktivista, Alekszij Torubarov ügyét karolta fel, akit egyértelműen politikai nézetei miatt üldöztek, ezért hagyta el Oroszországot. A világos menedékjogi helyzet ellenére a férfi nem kapott a hatóságtól menekültstátuszt, és noha a magyar bíróság kimondta, hogy ezt hibásan állapította meg meg a BÁH, a bíróságnak nem volt lehetősége a határozat megváltoztatására, legfeljebb új eljárást kérhetett, ami ugyanazzal az eredménnyel is zárult. Az újabb elutasító határozat tehát megint jogsértő lett, megint bíróságra került, ahol ismét csak új eljárásra kötelezhették a hatóságot, így kialakult egyfajta pingpong a felek között.

Ezt a játszmát érzékelve a pécsi bíróság végül az Európai Unió Bíróságához fordult, ahol jogerős döntés született arról, hogy a magyar törvények jogszerűtlen állapotot teremtettek, ezért

kötelezik a magyar államot, hogy a bíróságoknak vissza kell adni a jogot, hogy maguk is menedékjogot adhassanak.

Az EUB döntését a Magyar Helsinki Bizottság nem pusztán a saját, hanem a jogállamiság győzelmeként is értékeli.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.