Szűkmarkúak a munkahelyvédelmi támogatások és gyenge az egészségügy az Európai Bizottság friss Magyarország-jelentése szerint

2020. május 20., 16:18

Szerző:

A magyar munkanélküli-rendszer még békeidőben sem ad megfelelő védelmet, a koronavírus miatt bevezetett munkahelyvédelmi támogatások pedig jóval szűkmarkúbbak a többi európai ország programjainál – állapítja meg az Európai Bizottság legfrissebb országjelentése szerdán.

A Bizottság szerint a kormány hatásos lépéseket tett annak érdekében, hogy a korábbi költégvetési célokat betartsa, ugyanakkor kifogásolja, hogy a kormánynak adott rendkívüli hatalom szélesebb, mint a többi tagállamban, és nem szabtak neki határidőt. Emellett néhány intézkedés beleavatkozik a gazdasági életbe, és a Bizottságnak nem teszik az sem, hogy 

a katonaság átvette az irányítást bizonyos magánvállalkozásoknál a vészhelyzetre hivatkozva.

A Bizottság szerint a három hónapos munkanélküliségi ellátás - ami a legrövidebb Európában - még kedvező gazdasági körülmények között sem elegendő ahhoz, hogy valaki munkát találjon. Ehhez jön még, hogy a vállalkozásokat és a munkahelyek megőrzését támogató magyar programok korlátozottabbak a többi európai állambóénál és a gazdaságmentő program hatásait tovább gyengíthetik a kormány által tervezett különadók is. A Bizottság szerint sokat segítene, ha az eddigi gyakorlattal szemben a közbeszerzésekél végre 

valódi verseny lenne a vállalatok között. 

A jelentés kimondja, hogy a korrupció, a közérdekű adatokhoz való hozzáférés hiánya és a sajtószabadság a válság előtt is aggodalomra adott okot, illetve, hogy hiányzik a magas szintű korrupció elleni irányított és rendszerintű fellépés.

A jelentés kiemeli az egészségügyi ellátás gyengeségeit is: az uniós átlagnál jóval több magyarnak kell magánorvoshoz fordulnia, bizonyos régiókban nincs elég egészségügyi dolgozó, és ez

komolyan rontja a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok hozzáférését a megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

A Bizottság szerint 2010 óta nőttek hazánkban a jövedelmi egyenlőtlenségek. A minimális jövedelmi juttatások 2012 óta változatlanok, és Európában a legalacsonyabbak közé tartoznak, ami különösen negatív hatással lehet majd a kiszolgáltatott helyzetben lévő és a koronavírus-válság által is leginkább sújtott társadalmi csoportok számára.

(Az Index nyomán)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.