EU-s milliárdokért, fura közbeszerzésen vesz 485 jegyautomatát a MÁV

2018. április 16. 15:31 - szerző: 168 Óra

Milliárdokért vesz jegykiadó automatákat a MÁV egy finoman szólva is furcsa közbeszerzésen. A MÁV Start a kiírás szerint 375 berendezést vásárol meg és további 110-re opciót tart fenn. Ilyen sok automatát egy tételben eddig egyetlen piaci szereplő sem vásárolt Magyarországon – írja a G7. 

A MÁV ezzel megötszörözi jegykiadói számát, amelyekből eddig 110 működik. A bővítését teljes egészében EU-s pénzből finanszírozzák, összesen 4,7 milliárd forint van rá, amiből a korábbi tapasztalatok alapján elvileg mind a 485 berendezésnek ki kellene jönnie.

A MÁV tájékoztatása szerint, ha minden jól megy, már jövő nyáron vásárolhatunk az új berendezésekből.

Az első 385 készülék főleg a budapesti elővárosi, a nagy utasforgalmú vidéki (például Miskolc, Nyíregyháza, Szeged) és a balatoni állomásokra kerülhet.

A pályázat iránt  akár egy tucatnyi cég is érdeklődhetett volna, a lap értesülései szerint azonban végül csak három ajánlat érkezett. Ágazati szakértők szerint ez sem volt független a kiírási feltételektől, ezek a feltételek ugyanis annak az Aquis Innovo Zrt.-nek kedveznek, amely a MÁV eddigi egyedüli hasonló tenderét is elnyerte még 2012-ben. Az céget azóta átnevezték, jelenleg pedig felszámolás alatt áll, de a készülékeket már hat éve is az ő tervezte, illetve gyártotta. 

Az Aquis egy korábbi vezetője jelenleg a MÁV-Startnak épp azon az osztályán dolgozik, amely vélhetően a közbeszerzést is előkészítette. Velősy György LinkedIn profilján aktuális munkahelyként még mindig az Aquis van feltüntetve – ahol egyébként műszaki igazgatóként dolgozott –, pedig már jó ideje a vasúttársaság értékesítési igazgatóságának rendszermenedzsment osztályát vezeti.