Vizsgálatot kezdeményeztek az LMP-ben Ungár Péter ellen a Mészáros Lőrinccel közös üzlete miatt

2018. október 13. 16:42 - szerző: 168

Ungár Péter oligarchikus kapcsolatainak kivizsgálását kezdeményezte az LMP néhány tagja a párt etikai bizottságánál – írja a 24.hu. A beadvány szerint a párt tagsága és a szimpatizánsai körében mély megdöbbenést váltott ki, hogy a parlamenti frakcióban ülő Ungár Péter és édesanyja, Schmidt Mária közös gazdasági érdekeltségbe került a NER legnagyobb oligarchájával. Szeptemberben hozták nyilvánosságra, hogy a Mészáros Lőrincköréhez tartozó Takarékbank 5,7 milliárd forintos tulajdonrészt vásárolt az addig inkább családi ingatlancégeként számon tartott BIF Zrt.-ben.

Az etikai bizottsághoz forduló tagok szerint kétséges, hogy ilyen mértékű összefonódás mellett lehet-e még hiteles ellenzéki politizálást folytatni.

A párt alapító nyilatkozata az LMP működésének egyik fontos céljaként fogalmazta meg, hogy gátat kell szabni a politikát megszálló oligarcháknak, és kimondta: szükség van egy olyan erőre, amely képes kiszabadítani a politikát zárt csoportok kizárólagos befolyása alól, ami természetesen maga az LMP lenne.

Ungár Péter a 24.hu megkeresésére azt mondta, korábban ígéretet tett arra, hogy átgondolja a tulajdonrész-vásárlással kialakult helyzetet, és ez a gondolkodás jelenleg is folyik. Ungár szerint a beadvány egy párton belüli támadás azoktól, akik nem értenek egyet vele a szövetségi politikai és a stratégiai kérdésekben.