Eltűnt az élelmiszerautomaták kétharmada, mióta be kellett kötni őket a NAV-hoz

2020. február 24., 06:23

Szerző:

Eltűnt az ételautomaták több, mint kétharmada, miután be kellett kötni őket a NAV-hoz. Nagyjából 20 ezerre zuhant vissza a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben a működő élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt kérik a kormánytól, hogy csak akkora felügyeleti díjat kelljen fizetniük, mint az online pénztárgépek után - írja a Magyar Hírlap.

 2018. július 1-jétől az élelmiszert árusító automaták kizárólag egy online felügyeletet ellátó AFE-eszközzel együtt működhetnek. Az automaták felügyeleti szolgáltatásának hatósági ára nettó ötezer forint havonként és berendezésenként, a hatósági árat a Pénzügyminisztérium állapítja meg évente.

A cégeket viszont a havi díj felett egy gépenkénti húszezer forintos éves felülvizsgálati díj is terheli. Ezek együttesen mintegy 7-10 százalékos extra költséget jelentenek az ágazat számára,

az automaták havi átlagos nettó árbevétele a NAV adatai szerint mintegy százezer forint - közölte a szövetség.

A szövetség az ágazat versenyképességének, illetve a piacon működő automata-berendezések számának megőrzése érdekében javasolja, hogy az automaták felügyeleti díját a lényegesen magasabb jövedelemtermelő képességű online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék.