Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

"Szeretnél még kistestvért? Hányasra osztályoznád a szüleidet?" – furcsa dolgokat kérdeznek a gyerekektől az Erzsébet-táborokban

2020. július 8. 07:04 - szerző: 168 Óra

Egy 1-től 5-ig terjedő skálán kellene osztályoznia a gyerekeknek a saját szüleiket, testvéreiket, családjukat az Erzsébet-táborokban – hívja fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Aggályos tartalmú, érzékeny adatokra rákérdező négy oldalas kérdőívet adnak a táborozóknak, amelyekben például arra is rákérdeznek, hogy  

a kitöltő táborozó szeretne-e még kistestvért,

de azt is meg kellene mondania, hogyan érzi magát, milyen a kapcsolata a szüleivel, nagyszüleivel, milyen gyakran szoktak bizonyos dolgokat csinálni (például sírni, tévét nézni vagy facebookozni), és hogy hogy érezték magukat tavasszal, amikor zárva voltak az iskolák és otthon kellett tanulniuk.

Az ominózus kérdéssor:

A szakszervezetnek módszertani és adatkezelési aggályai is vannak a kérdőívekkel kapcsolatban. Azt írják "olyan szubjektív tapasztalatokra, érzelmi viszonyulásokra is rákérdeznek a felmérés készítői, amelyek amellett, hogy szigorúan bizalmas információk, egy sima bekarikázós kérdőíven nem is igazán mérhetők fel szakszerűen". Emellett azt is problémásnak találják, hogy az elvileg önkéntesen, szülői beleegyezéssel kitöltendő kérdőívekről nem lehet tudni, hogy milyen célból és kinek gyűjtenek adatokat.

Mint az Index felhívja a figyelmet, a kérdéssoron a magyar Kormány által létrehozott Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, azaz a KINCS logója szerepel és a PDSZ is a KINCS-et nevezi meg a kérdőívek megbízójaként. A portál kérdésére a KINCS megerősítette, hogy a "Véleményed kincs" nevű kutatás az Erzsébet Alapítvánnyal közös együttműködésük alapján valósul meg.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy

a kérdőívek szülői nyilatkozathoz kötöttek,

önkéntes és anonim módon lehet kitölteni őket, a KINCS a személyhez semmiképp nem köthető válaszok rögzítését végzi. A kérdőíveket neveléstudományi, magatartástudományi és pszichológus szakember bevonásával állították össze "úgy, hogy az a gyermekek számára érthető megfogalmazásokat, vizuális elemeket tartalmazzon". A válaszok alapján adatbázist hoznak létre, majd "haladéktalanul megsemmisítik" a kitöltött kérdőíveket.

A felmérés célja a KINCS szerint az, hogy reális képet kapjanak a gyermekek jelenlegi közérzetéről, hogyan élték meg a távoktatást, az eredményeket ősszel közzé fogják tenni.