Adósságaikat csökkentették a kórházak az érsebészetre kapott pluszpénzből, maradt a rengeteg amputáció

2019. október 28., 13:27

Szerző:

Havonta 8-10 millió forint extra forrást biztosít az Orbán-kormány az elmúlt években az érsebészeti ellátást biztosító kórházak számára, ám a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) szerint a pénz nem hasznosult, hanem a kórházak kényszerűségből az adósságaik fedezésére használták fel – írja a szervezet hétfői közleménye.

A hazánkban végrehajtott amputációk száma háromszorosa a nemzetközi átlagnak

– erre három éve hívta fel a figyelmet a ReSzaSz, de a fentebb már említett kormányzati intézkedéseken kívül kevés dolog történt, az ellátás nem változott. Mivel az érsebészeti osztályok modern eszközökkel való felszerelése és az új módszerek bevezetése jelentős veszteséget termel a kórházaknak, 10-ből 9 kórházigazgató nem fordított erre összegeket – íjra a szervezet.

Az Orbán-kormány ígéretet tett a megfelelő források biztosítására, azonban a ReSzaSz szerint ez önmagában még nem elegendő, rendszerszintű átalakítások szükségesek a szakellátásban, hogy több emberi végtag legyen megfelelően kezelhető, így megmentve az amputációtól.

Kitérnek arra is, hogy az érsebészet csak egy szakterület, a teljes ellátás reformja lenne szükséges ahhoz, hogy több egészséges évet, teljes életet élhessenek a magyarok.

(A napi.hu nyomán)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.